Procesní právo

Přehled odborných článků pokrývá problematiku procesního práva a související legislativy. Odborné texty nabízejí vhled do otázek a aktualit procesního práva a jsou zpracovány renomovanými odborníky.

Letní spory
Dovolená

Letní spory

S nástupem teplého počasí nejen stoupá rtuť na teploměru, ale také počet případů v kanceláři mediátora, které mají jednoho společného jmenovatele. Řeší záležitosti týkající se léta, resp. fungování přes prázdniny. Čím je léto tak specifické a proč zrovna letní období je tak výživné na konflikty, které je třeba řešit? To vše jsem shrnula v tomto krátkém článku.

Preventivní restrukturalizace
Finanční trh

Preventivní restrukturalizace

V dnešním turbulentním podnikatelském prostředí se mnoho firem ocitá na hraně ekonomické životaschopnosti. Představte si majitele středně velké výrobní společnosti, který po letech úspěšného fungování čelí náhlému poklesu zakázek a rostoucím nákladům. Jeho firma, kdysi prosperující podnik zaměstnávající desítky lidí, se nyní potýká s vážnými finančními problémy. Vidina bankrotu se zdá být téměř nevyhnutelná. Existuje však nástroj, který může takovému podnikateli nabídnout pomocnou ruku – institut preventivní restrukturalizace.

Konec nezákonné praxe? K otázce úředního překladu cizojazyčného exekučního titulu.
Zkouška TOLES Hugher

Konec nezákonné praxe? K otázce úředního překladu cizojazyčného exekučního titulu.

Běžnou, víceletou praxí soudů při nařizování exekucí s cizím prvkem se stalo požadovat po oprávněném mj. úřední překlad exekučního titulu vydaného v rámci EU do českého jazyka. Zdá se však, že Krajský soud v Brně se konečně proti této – nutno dodat – nesprávné praxi postavil.

Rozhodování o ukládání pokut při výkonu rozhodnutí soudu ve světle judikatury Ústavního soudu

Rozhodování o ukládání pokut při výkonu rozhodnutí soudu ve světle judikatury Ústavního soudu

Ústavní soud České republiky ve své rozhodovací praxi opakovaně řešil problematiku ukládání pokut v souvislosti s výkonem rozhodnutí o péči o nezletilé děti. V několika nedávných nálezech soud zdůraznil význam respektování vůle dítěte, a to především když je dítě schopno uvažovat o svých přáních a potřebách. Tento článek se zprvu zaměřuje na obecný výklad ukládání donucovacích prostředků v otázkách péče o nezletilé děti a následně na analýzu nálezů Ústavního soudu, které poukazují na omezení použití donucovacích prostředků ve snaze chránit práva a zájmy nezletilých.

Co přinese novela insolvenčního zákona?
Novela exekučního řádu

Co přinese novela insolvenčního zákona?

Dne 11. května 2024 schválil Senát kontroverzní novelu zákona č. 182/2006 Sb., o úpadku a způsobech jeho řešení (insolvenční zákon) (dále jen „Novela“). Tato Novela, která je v současné chvíli postoupena prezidentovi k podpisu, transponuje do českého právního řádu úpravu obsaženou ve směrnici Evropského parlamentu a Rady 2019/1023 ze dne 20. června 2019, která měla být implementována do 17. července 2021 (dále jen „Směrnice“).