Ostatní

Výběr nejrůznějších článků o právu a legislativě, které jsou svým zaměřením mimo ostatní kategorie, jako je Občanské, Trestní nebo Pracovní právo.

Na začátku školního roku je čas zkontrolovat, jak je na tom škola s pojistkou

Na začátku školního roku je čas zkontrolovat, jak je na tom škola s pojistkou

Děti se vrátily do lavic – a jako každý rok se některé z nich během pololetí zraní. Problémem, o kterém se stále příliš nehovoří, je nízké pojištění škol. Instituce nejsou buď pojištěny vůbec, nebo jen na desítky tisíc korun. Pojistka pak nedokáže pokrýt následky ani středně těžkého úrazu, natož horších následků.

Vindicia
Trestný čin únosu domácího zvířete: návrh nové právní úpravy
Předpoklady vzniku odpovědnosti za škodu způsobenou zvířetem, vč. soudních rozhodnutí

Trestný čin únosu domácího zvířete: návrh nové právní úpravy

Ten, kdo si přisvojí cizí zvíře chované v zájmovém chovu (tj. „domácího mazlíčka“) tím, že se jej zmocní, se podle současné právní úpravy může dopustit trestného činu krádeže podle § 205 trestního zákoníku. Ve smyslu de lege ferenda však máme za to, že by mělo jít o zvláštní trestný čin.

Kolektiv autorů
Omezení odpisů, rekordní zisky automobilek a návrat zpět?

Omezení odpisů, rekordní zisky automobilek a návrat zpět?

Jak jsme nastínili již v předchozím článku[1], od 1. 1. 2024 vstoupila v účinnost jedna z největších daňověprávních změn s dopadem na celou řadu ustanovení daňových předpisů a s dopadem na téměř všechny daňové rezidenty České republiky. Cílem novely, nesoucí název „ozdravný balíček“, bylo mimo jiné posílit saldo státního rozpočtu, a to v řeči čísel až s přesahem přes 150.000.000 Kč.

Kolektiv autorů
Zástavce vs. zástavní dlužník aneb označení smluvních stran ve smluvní dokumentaci
Správa vlastního majetku a podnikání

Zástavce vs. zástavní dlužník aneb označení smluvních stran ve smluvní dokumentaci

V poslední době se v praxi setkáváme s různým výkladem pojmů „zástavce“ a „zástavní dlužník“. A přestože se tyto pojmy mohou na první pohled zdát podobné, každý z nich má svůj specifický význam a roli v rámci institutu zástavního práva dle občanského zákoníku. Přitom právě správné pochopení a rozlišení těchto pojmů je nezbytné pro efektivní aplikaci zástavního práva a ochranu práv všech zúčastněných stran.