Trestní právo

Odborné články zaměřené na trestní právo, trestní právo procesní a trestní právo hmotné. Přinášejí přehled o základních otázkách trestního práva zpracovaný předními odborníky v dané oblasti.

Délka vazby u nenásilných zvlášť závažných zločinů de lege ferenda

Délka vazby u nenásilných zvlášť závažných zločinů de lege ferenda

Evropský soud pro lidská práva (ESLP) konstatoval rozsudkem z 27. 6. 2024 v řízení o stížnosti S. Zadeha proti České republice, že trváním vazby u nenásilného činu v délce 2 let 3 měsíců a 2 dnů došlo její délkou k porušení práva na svobodu s tím, že každý má právo být souzen v přiměřené lhůtě nebo propuštěn.

Veřejnoprávní následky užití zvukového výstražného znamení motorového vozidla na zvířata

Veřejnoprávní následky užití zvukového výstražného znamení motorového vozidla na zvířata

NSS v nedávném rozsudku vyslovil názor, že řidiči by měli "obecně" vnímat potencionální trestnost použití zvukového výstražného znamení motorového vozidla v blízkosti zvířat, a to s ohledem na vlastnosti takových tvorů. Podle našeho názoru by však neměli vnímat jen zmíněnou trestnost, ale především potencionální nebezpečnost situace, která může nastat v důsledku rozrušení takového zvířete nebo jeho úleku. Ad absurdum totiž může taková situace vyústit až v tragické následky na chráněných zájmech, a to v podobě újmy na životě a zdraví či škodě na majetku. Každé zvíře má jiné vlastnosti, proto je zapotřebí k němu přistupovat s náležitou opatrností.

Trestný čin únosu domácího zvířete: návrh nové právní úpravy
Předpoklady vzniku odpovědnosti za škodu způsobenou zvířetem, vč. soudních rozhodnutí

Trestný čin únosu domácího zvířete: návrh nové právní úpravy

Ten, kdo si přisvojí cizí zvíře chované v zájmovém chovu (tj. „domácího mazlíčka“) tím, že se jej zmocní, se podle současné právní úpravy může dopustit trestného činu krádeže podle § 205 trestního zákoníku. Ve smyslu de lege ferenda však máme za to, že by mělo jít o zvláštní trestný čin.

Kolektiv autorů
O trestání v Česku
Dohoda o vině a trestu

O trestání v Česku

Nejprve bych si dovolil vysvětlit zhruba, z čeho vychází princip a způsoby trestání v České republice. Není to zdaleka tak nahodilé, jak se někdy z jednotlivých kauz, o kterých noviny přinášejí informace, zdá, je to do jisté míry určitý promyšlený systém.