Správní právo

Odborné články z oblasti práva správního a souvisejících vztahů s veřejnou správou. Přinášejí přehled o základních otázkách správního práva zpracovaný předními odborníky v dané oblasti.

Novinky v náboru úředníků: jak nová pravidla zjednoduší život obcím i uchazečům

Novinky v náboru úředníků: jak nová pravidla zjednoduší život obcím i uchazečům

Připravme se na zásadní změny v oblasti náboru úředníků územních samosprávných celků. Novela zákona č. 312/2002 Sb., která vstoupí v platnost 1. ledna 2025, přináší řadu inovativních úprav, jež mají potenciál dramaticky zjednodušit a zefektivnit celý proces výběrových řízení.

Zadávání veřejných zakázek: Kdy a jak zapojit více dodavatelů?
Smlouva, jednání, společnost

Zadávání veřejných zakázek: Kdy a jak zapojit více dodavatelů?

Když se řekne „veřejná zakázka“, mnozí si představí složitý proces, při kterém zadavatel, nejčastěji orgán veřejné správy, vybírá svého smluvního partnera. Tento partner pak něco postaví, vyrobí, poskytne nějaké služby nebo něco dodá. Věděli jste však, že ve veřejné zakázce nemusí vyhrát jen jeden?

Soud rozhodl o omezení hluku z dálnice D1 u Troubska a Bosonoh. Místní se bojí o zdraví, hygiena musí zahájit správní řízení

Soud rozhodl o omezení hluku z dálnice D1 u Troubska a Bosonoh. Místní se bojí o zdraví, hygiena musí zahájit správní řízení

Krajský soud v Brně v srpnu rozhodl o žalobě obce Troubsko a spolku z městské části Brno-Bosonohy, týkající se hluku z D1 a silnice II/602. Rozsudek potvrdil, že Krajská hygienická stanice Jihomoravského kraje (KHS JMK) postupovala nezákonně, když ani po podání podnětu k řešení nadměrného hluku z obou komunikací nezahájila správní řízení, směřující k omezení hlučnosti.

Novela zákona o ochraně zemědělského půdního fondu: Výstavba obchodů, logistických areálů a solárních elektráren bude výrazně ztížena

Novela zákona o ochraně zemědělského půdního fondu: Výstavba obchodů, logistických areálů a solárních elektráren bude výrazně ztížena

Zvýšení kvalitativní a kvantitativní ochrany zemědělské půdy a zajištění mimoprodukčních funkcí zemědělské půdy, jako reakce na probíhající klimatickou změnu - to jsou jen některé z cílů novely zákona o ochraně zemědělského půdního fondu. Přehled nejzásadnějších změn naleznete v tomto článku.

Veřejnoprávní následky užití zvukového výstražného znamení motorového vozidla na zvířata

Veřejnoprávní následky užití zvukového výstražného znamení motorového vozidla na zvířata

NSS v nedávném rozsudku vyslovil názor, že řidiči by měli "obecně" vnímat potencionální trestnost použití zvukového výstražného znamení motorového vozidla v blízkosti zvířat, a to s ohledem na vlastnosti takových tvorů. Podle našeho názoru by však neměli vnímat jen zmíněnou trestnost, ale především potencionální nebezpečnost situace, která může nastat v důsledku rozrušení takového zvířete nebo jeho úleku. Ad absurdum totiž může taková situace vyústit až v tragické následky na chráněných zájmech, a to v podobě újmy na životě a zdraví či škodě na majetku. Každé zvíře má jiné vlastnosti, proto je zapotřebí k němu přistupovat s náležitou opatrností.