Mezinárodní a evropské právo

Unikátní pohled renomovaných odborníků na problematiku evropského práva a také oblast práva mezinárodního. Články kladou důraz na souvislosti mezinárodního práva a českého právního řádu.

QR kód jako osobní údaj

QR kód jako osobní údaj

Soudní dvůr Evropské unie v závěru roku 2023 rozhodl ve dvou řízeních o předběžných otázce ve věci výkladu rozsahu pojmu „zpracování osobních údajů“ a implicitně tedy též v otázce věcné působnosti Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2016/679 ze dne 27. dubna 2016 o ochraně fyzických osob v souvislosti se zpracováním osobních údajů a o volném pohybu těchto údajů (dále jen „GDPR“).

Novela AML zákona schválena
Peníze, legislativa, zákony

Novela AML zákona schválena

Dne 6. března 2024 schválil Senát parlamentu České republiky návrh zákona, kterým se mění zák. č. 253/2008 Sb., o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „AML zákon“) a další související předpisy.

Ondřej Gocman
ESRS standardy, reportingový obsah a obecné reportovací informace
Ekologie, příroda

ESRS standardy, reportingový obsah a obecné reportovací informace

Směrnice Evropské unie CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) o nefinančním reportování, přináší postupně od roku 2024 nové povinnosti při poskytování podrobnějších a srovnatelnějších informací o udržitelnosti společností a o nefinančních aspektech jejich podnikání. ESRS (European Sustainability Reporting Standards) poskytují vodítko, jaké informace a jak budou povinné společnosti reportovat.

Kolektiv autorů
Ochrana klimatu a výroba zboží v roce 2024: uhlíkové clo a změny v emisních povolenkách
Auto, emise, spalovací motor

Ochrana klimatu a výroba zboží v roce 2024: uhlíkové clo a změny v emisních povolenkách

V letošním roce musí výrobci zboží počítat se změnami v obchodování s emisními povolenkami i se zavedením uhlíkového cla, které má zajistit férové podmínky pro výrobce vyrábějící uhlíkově náročné zboží v EU i ty, kteří ho dováží ze zemí mimo unijní celní prostor.