#iCheat: Odpovídá společnost Apple za zničené manželství?

Dnes se podíváme na další ze série bizarních příběhů s právním přesahem.

advokát ve spol. ZVOLSKÝ ADVOKÁTI s.r.o.; spolupracující redaktor

Případ, který Vám představím, se zatím ještě k soudu nedostal, ale chystá se tam – hlavní hrdina dnešního článku totiž chystá hromadnou žalobu na Apple. Tento příběh je tedy mimořádně aktuální i u nás ve světle nedávno publikováno zákona o hromadném občanském řízení soudním (179/2024 Sb.).

O co jde?

Muž z Velké Británie vytýká společnosti Applu, že způsobila jeho rozvod s manželkou. Tento rozvod totiž byl přímým důsledkem kompromitujících zpráv mezi tímto mužem a prostitutkami. Muž však žil v domnění, že zprávy už nikdy nikdo nedohledá, protože je ze svého iPhonu pravidelně mazal. Toto domnění se ukázalo jako mylné, protože zprávy i po smazání z iPhonu zůstaly dostupné na iMacu, který byl propojen s mužovým Apple účtem a který muž i jeho exmanželka používali společně.

A právě na iMacu jeho dosud nic netušící manželka zprávy jednoho dne objevila. Následoval rychlý a bolestný rozvod, který muže stál více než pět milionů liber.

Muž nyní od Applu chce, aby mu zaplatil zmíněnou vysokou částku plus náklady právního zastoupení. Argumentuje, že hlavním důvodem rozvodu nebyla jeho nevěra sama o sobě, ale to, že tato nevěra byla odhalena kvůli nedostatečnému informování ze strany Apple o způsobu, jakým jsou zprávy iMessage uchovávány na propojených zařízeních.

Muž pro britský deník The Times uvedl toto: „Byli jsme velmi šťastně manželé více než 20 let. Myslím, že jsem ztratil svou skvělou manželku a rodinu kvůli něčemu, co dělá mnoho mužů a některé ženy, ale převážně muži. Kdybych měl možnost s ní mluvit racionálně, možná bychom byli stále spolu.“

Nešťastný hrdina tohoto příběhu také uvedl, že rozvod měl dopady i na jeho zdraví. „Byl jsem na velmi silných betablokátorech, abych se pokusil snížit své záchvaty paniky. Skutečně jsem si myslel, že dostanu infarkt. Rozvod je mimořádně stresující proces ... Podle mého názoru je to všechno kvůli tomu, že mi Apple řekl, že mé zprávy byly vymazány, přestože ve skutečnosti nebyly."

Zástupce advokátní kanceláře, kterou si muž najal, se vyjádřil takto: „Kontaktovali jsme Apple několikrát, ale všechny naše pokusy byly ignorovány. To silně naznačuje, že Apple má buď obavy z této otázky a doufá, že ignorováním problém zmizí, nebo prostě nepečuje o práva svých uživatelů.“ 

Závěrečná glosa

Dotčený muž tvrdí, že od svého rozvodu slyšel o dalších lidech, kteří zažili podobné problémy. „Slyšel jsem o jednom otci, jehož zprávy se objevily na iMacu jeho dospívajícího syna, který viděl všechny možné zprávy, které vidět neměl,“ řekl. „V jiném případě se zprávy údajně objevovaly na Apple TV, kterou sledovala manželka nahoře, zatímco muž byl dole na svém telefonu.“ 

Britští právníci nyní usilují o to, aby se tato záležitost vyřešila prostřednictvím hromadné žaloby a aby Apple začal jasně komunikovat svým uživatelům, že zprávy mohou zůstat viditelné na propojených zařízeních, i když byly na jednom zařízení smazány. K tomu iniciátor hromadné žaloby dodává: „Pokud je vám řečeno, že zpráva je vymazána, máte právo věřit, že je skutečně vymazána.“

Pokud se Vás tedy náhodou týká něco podobného, můžete se k Britům přidat, popřípadě se zkusit v Česku zahájit paralelní řízení. Aspoň se ukáže, nakolik je nový zákon efektivní. Pro ty z Vás, kteří jste nic podobného zatím nezažili, může být popsaný příběh alespoň upozorněním na to, že v dnešní době je všechno propojené se vším a že smazat určitou digitální stopu není jen tak.


Zdroje:

Hodnocení článku
0%
Pro hodnocení článku musíte být přihlášen/a

Diskuze k článku ()

Pro přidání komentáře musíte být přihlášen/a

Související články