APAC jako hudba budoucnosti vězeňství?

Před více než padesáti lety roku 1972 v brazilském São Paulu přišel Mario Ottoboni, významný právník a novinář, s novou metodou na poli vězeňství tak potřebnou právě v kontextu brazilského vězeňského systému.

V Brazílii, jedné z nejnásilnějších zemí světa, žijí statisíce odsouzených v nehumánních podmínkách bez možnosti lékařské i psychologické péče, vzdělání či pracovních příležitostí. To jsou důvody, které vedly Maria Ottoboni k založení Asociace pro ochranu a pomoc odsouzeným, což je neziskové občanské sdružení známé pod zkratkou APAC.

APAC se svojí specifickou trestní terapií velmi liší od klasického brazilského vězeňství, protože vychází z myšlenky, že nikdo není nenapravitelný. Klade důraz na účast veřejnosti, dobrovolníků a rodiny pachatele a oběti, pracovitost, zásluhovost a lidské ocenění, duchovno, právní poradenství, zdravotní péči a sociální rehabilitaci. Odsouzeným se říká „recuperando“, přičemž význam slova odkazuje na obnovu člověka v podobě změny vnitřního nastavení, chování k sobě i k lidem kolem sebe. Odsouzený je veden k přijetí odpovědnost za své činy. APAC dále vyznává hodnoty jako je láska, důvěra a disciplína. Lásku vnímá „recuperando“ skrze skupiny dobrovolníků a pracovníků, kteří s nimi pracují bez nároku na finanční ohodnocení. Velkou míru důvěry v ně samotné pociťují skrze fakt, že klíče od těchto center opatruje sám „recuperando“. Nepracují zde ani žádní dozorci. Disciplína je založená na přísné rutině začínající v šest hodin ráno s programem do deseti hodin večer. Během dne se zapojují do pracovních a vzdělávacích aktivit. S výjimkou terapií jsou v centrech APAC zakázány rozhovory tom, kdo spáchal který trestný čin, přičemž ani dobrovolníci nemají nárok na tyto informace. Tento přístup je odrazem myšlenky, že zločin je minulostí a do vězení přichází člověk připravený se napravit.

Participujícími na metodě APAC se mohou stát pouze osoby, které splňují stanovená kritéria. Musí se jednat o odsouzeného vězně, jehož rodina pobývá v blízkosti centra APAC, neboť i rodina pachatele se musí aktivně angažovat v jeho nápravě. Dále se požaduje, aby zájemce písemně vyjádřil přání být přemístěn do centra APAC a ochotu dodržovat tamní pravidla. Přístup se odsouzeným povoluje bez ohledu na délku jejich trestu nebo trestný čin, jehož se dopustili.

Dalo by se říci, že výsledky metody APAC jsou téměř zázračné. Účastníci vykazují míru recidivy kolem 15 procent, zatímco úroveň recidivy v Brazílii se pohybuje v hodnotách přes 80 procent. APAC zaznamenal jen minimální počet případů útěků či vzpour vězňů. I náklady na vězně se podařilo radikálně snížit na třetinu v porovnání s náklady na odsouzeného v klasickém vězeňském systému. To jsou také důvody, proč se tento novátorský přístup šíří i za hranice země zrodu například do Chile, Kostariky, Nizozemska, Itálie, Maďarska i Německa. Tento projekt je však i přes dobu, která od jeho vzniku uběhla, stále ještě v plenkách. Jedná se spíše o alternativu k současnému vězeňskému systému než o metodu, která by byla s to nahradit současný systém vězeňství.

Myslím si, že tento typ věznice je alternativou, kterou by do svého systému vězeňství měla zařadit také Česká republika, neboť nabízí celou řadu pozitiv. Jak už bylo řečeno výše, jedná se o nižší finanční náročnost, nízkou míru recidivy a pobyt odsouzených v příjemnějším prostředí podobném reálnému životu, kde se učí žít řádným způsobem a dodržovat určitá pravidla. To má rovněž pozitivní dopad na psychický stav osob, což vede k minimalizaci potyček mezi vězni. Nejvíce se v České republice tomuto konceptu blíží otevřená věznice v Jiřicích, která má do budoucna rovněž obrovský potenciál.


Zdroje:

APAC: Prisons without guards, police, weapons, violence, corruption, drugs and discrimination [online]. justice-trends.press. 21. 7. 2020 [cit. 5. 9. 2024]. https://justice-trends.press/the-apac-revolution-prisons-without-guards-without-police-without-weapons-without-violence-without-corruption-without-drugs-without-discrimination/

APAC Is Changing Lives in Brazil [online]. pfi.org. [cit. 5. 9. 2024]. https://pfi.org/resources/stories-of-hope/apac-is-changing-lives-in-brazil/

PRISONS 2.0 – A COMMUNITY VERSION [online]. reshape.org. [cit. 5. 9. 2024]. https://reshape.org/2020/01/16/prisions-2-0-a-community-version/

Hodnocení článku
0%
Pro hodnocení článku musíte být přihlášen/a

Diskuze k článku ()

Pro přidání komentáře musíte být přihlášen/a

Související články

Další články