Nová opatření na podporu rodičů s malými dětmi: Dvouletá garance stejného pracovního místa a možnost práce na dohodu

Součástí novely zákoníku práce, kterou plánuje Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV), jsou opatření na podporu rodičů s malými dětmi. Tyto změny mají za cíl usnadnit rodičům návrat do práce a umožnit flexibilnější čerpání rodičovské dovolené.

seniorní advokátka v pražské kanceláři Dentons a členka pracovní skupiny pro oblast korporátního práva a fúzí a akvizic a pracovní skupiny pro pracovní právo

Dále s nimi seznamuje seniorní advokátka Jitka Soldado ze společnosti Dentons, největší advokátní kanceláře na světě.

Novela zavádí dvouletou garanci stejného pracovního místa pro rodiče na rodičovské dovolené. Pokud se rodič vrátí do práce před druhými narozeninami dítěte, zaměstnavatel bude povinen jej zařadit zpět na původní pozici a pracoviště, včetně stejného platového ohodnocení. 

„Toto navrhované opatření mění dosavadní praxi, kdy je taková garance poskytována pouze po skončení mateřské dovolené u matek nebo po skončení otcovské dovolené (či rodičovské dovolené v rozsahu doby, po kterou je zaměstnankyně-matka oprávněna čerpat mateřskou dovolenou) u otců. Po uplynutí této lhůty zaměstnavatel musí za současné právní úpravy zaměstnankyni či zaměstnance zařadit na pozici odpovídající pracovní smlouvě, což mnohdy znamená jiné pracovní místo nebo pracoviště, pokud jsou druh práce a místo výkonu práce v pracovní smlouvě sjednány široce (např. místo výkonu práce Česká republika). V praxi tato úprava zaměstnankyně či zaměstnance často odrazuje od dřívějšího návratu do práce,“ sděluje advokátka Jitka Soldado.

„Plánovaná úprava má za cíl podpořit dřívější návrat rodičů do práce, podpořit flexibilitu čerpání rodičovské dovolené a v neposlední řadě poskytnout větší jistotu zaměstnankyním či zaměstnancům vracejícím se z rodičovské dovolené. Pro zaměstnavatele to také znamená snazší plánování a méně komplikací spojených s hledáním náhrady na delší dobu, což pro ně v konečném důsledku může přinést značné ekonomické úspory,“ dodává advokátka ze společnosti Dentons.

Pracovat na rodičovské aspoň na dohodu půjde bez problému

Další změnou je možnost uzavřít dohodu o provedení práce (DPP) nebo dohodu o pracovní činnosti (DPČ) u stejného zaměstnavatele na stejný druh práce, jaký obsahuje jejich pracovní smlouva. Tato úprava překonává dosavadní zákaz podle zákoníku práce a bude platit pouze po dobu čerpání rodičovské dovolené. 

„Jde o požadavek praxe, kdy zejména zaměstnankyně na rodičovské dovolené stojí o přivýdělek u svého zaměstnavatele a chtějí konat stejný druh práce. V současné době jsou zaměstnavatelé nuceni přeřadit své zaměstnankyně či zaměstnance, kteří čerpají rodičovskou dovolenou a kteří chtějí u zaměstnavatele současně pracovat, v rámci dohody na jinou pracovní pozici, což je mnohdy v praxi velmi nepraktické a někdy i nemožné. Plánovaná změna by tak měla otevřít dveře těm zaměstnankyním či zaměstnancům, kteří i v době rodičovské dovolené chtějí pracovat a které třeba dosavadní komplikované podmínky odrazovaly,“ komentuje Jitka Soldado.

Cílem je větší flexibilita trhu práce, rodičům dává více možností

Obě změny jsou součástí novelizace zákoníku práce, jejímž cílem je větší flexibilita na trhu práce. „Rodičům by měly plánované novinky umožnit využití výhod rodičovské dovolené společně s přivýdělkem, udržením kontaktu s oborem, prací a kolegy, to vše zároveň s péčí o děti, což bezpochyby přispěje ke zlepšení rovnováhy mezi pracovním a soukromým životem. Důležitá zpráva je to zejména pro matky, jejichž pozici na trhu práce novelizace zesílí, ale samozřejmě také pro otce, jelikož ti využívají rodičovskou dovolenou čím dál častěji než v minulosti,“ říká advokátka z Dentons Jitka Soldado. 

S účinností novely se počítá od počátku příštího roku, tedy od 1. ledna 2025. Kromě výše zmíněných změn týkajících se skloubení rodičovství s prací se týká dále zejména skončení pracovního poměru, prodloužení zkušební doby, vyplácení mzdy v cizí měně, práce mladistvých od 14 let nebo rozvrhování pracovní doby.

Hodnocení článku
0%
Pro hodnocení článku musíte být přihlášen/a

Diskuze k článku ()

Pro přidání komentáře musíte být přihlášen/a

Související články

Další články