Evropská patentová revoluce aneb jednotný evropský patent

Systém evropské patentové ochrany se již půl roku těší novými změnami, jelikož od 1. června 2023 vešel v platnost tzv. jednotný evropský patent a v platnost vstoupila rovněž Dohoda o Jednotném patentovém soudu (dále jen „Dohoda“), na jejímž základě zahájil svou činnost Jednotný patentový soud (dále jen „JPS“). Česká republika Dohodu sice podepsala, ale stále ještě neratifikovala, jakkoliv se to dá v budoucnu očekávat, takže jednotného patentového systému se prozatím účastní „jen“ sedmnáct členských států EU.

advokát, zakladatel Matzner Legal

Jakkoliv Česká republika Dohodu zatím neratifikovala, neznamená to, že se jí právní úprava týkající se jednotného evropského patentu netýká. Čeští uživatelé mají stejně jako uživatelé jakéhokoliv jiného členského státu EU možnost jednotný evropský patent získat, a to nehledě na to, že Česká republika ještě není aktivním účastníkem systému jednotného evropského patentu. Jednotný evropský patent ovšem bude použitelný pouze na území zúčastněných členských států, kteří Dohodu ratifikovali. K 1. červnu 2023 jsou jimi Belgie, Bulharsko, Dánsko, Estonsko, Finsko, Francie, Německo, Itálie, Lotyšsko, Litva, Lucembursko, Malta, Nizozemsko, Portugalsko, Rakousko, Slovinsko a Švédsko. O patentovou ochranu jednotného evropského patentu bude nutné požádat v těchto zúčastněných členských státech. 

Jednotný evropský patent

Jednotný evropský patent je nová forma patentové ochrany, která vnáší do praxe celou řadu zjednodušení. Na základě Dohody je nově možné získat patent s jednotným účinkem ve všech zemích, které se nového patentového systému účastní. Stačí k tomu jediná přihláška, která se podává k Evropskému patentovému úřadu. S podobně efektivním systémem se můžeme setkat například u ochranných známek EU. Podle starého systému evropského patentu se sice také podávala jen jedna přihláška, tu ovšem posuzovaly národní patentové úřady zvlášť (individuálně). Nově bude přihláška posuzována jen jedním úřadem a udělení ochrany nebude muset předcházet národní validace v každém jednotlivém státě zvlášť, s čímž byla spjata řada administrativních úkonů, včetně vyhotovování potřebných překladů, úhrady udržovacích poplatků v každém státě zvlášť atd. 

Evropské patenty s jednotným účinkem a evropské patenty validované na národní úrovni budou existovat i nadále, a bude tak možné podat evropskou patentovou přihlášku s možností se rozhodnout, zda zvolit cestu jednotného evropského patentu nebo několika individuálních národních patentů. V praxi však bude jednotný evropský paten jednoznačně vítězit co se týče jednoduchosti a efektivity zisku patentové ochrany – alespoň tedy v zemích, které Dohodu ratifikovaly. U jednotného evropského patentu totiž dojde k výraznému zjednodušení administrativního procesu získání patentu s platností napříč členskými státy EU, a to ve stylu jedna přihláška rovná se jeden evropský patent pro území všech zúčastněných členských států, obdobně jako je tomu u ochranné známky EU.

Pravomoc a příslušnost JPS

Podle starého systému evropského patentu platnost a porušování patentových práv posuzovaly národní orgány členských zemí individuálně. Nově evropské patenty ve zúčastněných zemích spadají přímo do působnosti JPS. Jednotný patentový soud (JPS) je nově příslušný k projednání všech žalob podaných pro porušení nebo zrušení evropských patentů – pouze však ve zúčastněných členských zemích EU, které Dohodu ratifikovaly. Pravomoc rozhodovat o ochraně patentových práv v České republice tedy JPS nemá a nebude ji mít až do chvíle, kdy u nás dojde k ratifikaci Dohody. 

Příslušnost JPS se týká všech platných evropských patentů na území zúčastněných členských států EU. Pokud v nich dojde ke zrušení patentu ze strany JPS, nastanou účinky zrušení plošně ve všech státech, které Dohodu ratifikovaly. Díky JPS tak již nebude nutné podávat žaloby v jednotlivých členských státech zvlášť, čímž bude mj. zabráněno vzniku absurdních situací, kdy patentový úřad jednoho státu zruší patent udělený na základě totožné evropské přihlášky, zatímco úřad jiného státu jej ponechá v platnosti. Příslušnost JPS ve zúčastněných členských státech se však uplatní za předpokladu, že účastník z něho neprovede „opt-out“.

Výhody a nevýhody „opt-out“ režimu

Evropské patenty totiž nemůžou být u JPS napadeny v případě, kdy došlo na žádost majitele patentu k vynětí z působnosti JPS. Žádost o vynětí z působnosti JPS neboli tzv. „opt-out“, je možné podat prostřednictvím systému JPS, a to po dobu přechodného období, které bude trvat ještě sedm let.  Není však možné tímto způsobem vyloučit patenty, u nichž řízení před JPS již probíhá. 

Pro českého vlastníka evropského patentu, který si ponechá jurisdikci JPS pro řešení sporů o porušení práv nebo zrušení patentu v evropských zemích, které Dohodu ratifikovaly, může být výhodou, že o patentu bude rozhodnuto v jediném řízení s účinností pro všechny zúčastněné členské státy. V případě příslušnosti JPS tedy nebude nutné vest několik paralelních řízení v jednotlivých zúčastněných státech, rozhodování bude jednotné a celý systém se zjednoduší. Na druhou stranu, obrana proti nároku jiné osoby u JPS může znamenat riziko plošného zrušení patentu pro všechny zúčastněné členské země, které Dohodu ratifikovaly. Opt-out z jurisdikce JPS tedy na druhou stranu umožní vyhnout se situaci, kdy by JPS měl pravomoc jedním rozhodnutím zrušit patentovou ochranu ve všech zúčastněných zemích. Konkurenti, kteří by chtěli evropský patent napadnout, by v případě opt-out režimu byli nuceni individuálně usilovat o zrušení jednotlivých patentů před národními úřady, jako tomu bylo doposud, což může být v určitých situacích výhodou. 

Závěr

Patentová revoluce přinesla změny, které významně zjednodušily patentovou ochranu v zemích EU, které již Dohodu ratifikovaly. Díky jediné přihlášce je dnes možné ve zúčastněných členských státech prostřednictvím jediného řízení získat jednotný evropský patent platný pro celé území všech těchto států. Doufejme tedy, že k ratifikaci Dohody co nejdříve dojde i ze strany České republiky a budeme moci požívat výhod systému jednotného evropského patentu i na našem území.

Hodnocení článku
0%
Pro hodnocení článku musíte být přihlášen/a

Diskuze k článku ()

Pro přidání komentáře musíte být přihlášen/a

Související články

Další články