Čeští emigranti a jejich potomci mohou snadno získat české občanství

Ať už chtějí uniknout dopadům Brexitu nebo pracovat v EU, čeští emigranti žijící v zahraničí i jejich potomci mohou nyní snadno získat český pas, a tímto občanství EU.

Senior Associate, bnt attorneys-at-law s.r.o.
Foto: Fotolia

V září 2019 došlo poměrně v tichosti k liberalizaci českého zákona o státním občanství ve prospěch emigrantů 20. století. Ve výsledku to může pomoci mnoha lidem, na které dopadl brexit, nebo kteří budou chtít odejít z iných států (k situaci v Německu a v Rakousku viz článek "Rakouské občanství získají rakouští emigranti a jejich potomci snadno"). 

Česká republika

V článku „Plánované zpřísnění českého zákona o státním občanství - cizinci musejí častěji prokazovat, že mají čistý trestní rejstřík“ (k tomuto zpřísnění dosud nedošlo) jsme v dubnu 2020 okrajově poukázali na to, že od září 2019 mohou nejen sami emigranti, ale i jejich přímí potomci, na základě prohlášení (znovu) získat české státní občanství. A to bez jakékoli lhůty nebo dalších podmínek. Mezi českým a československým občanstvím přitom není v tomto případě žádný rozdíl. Znamená to, že prakticky všichni emigranti a jejich potomci mohou požádat o český pas. Dvojí státní občanství je přitom tolerováno. Vyloučeny jsou však tři skupiny: všichni, kteří státní občanství pozbyli na základě dekretu prezidenta Dr. Edvarda Beneše číslo 33/1945 ze dne 2. srpna 1945, tzn. všichni sudetští Němci a českoslovenští Maďaři, tzn., že je zde opětovně použit Benešův dekret; dále obyvatelé Zakarpatské Ukrajiny, která byla v roce 1945 jako celek odstoupena Sovětskému Svazu; a všichni, kteří se v současné době stali slovenskými občany. Sudetští Němci, Maďaři, Ukrajinci a jejich potomci jsou ze získání českého státního občanství jednoznačně vyloučeni. V praxi je proto relevantní pouze vyloučení třetí skupiny, totiž Slováků, neboť všichni žadatelé musejí prokázat, že nejsou slovenskými občany. Možné to je na základě žádosti podané u slovenského velvyslanectví nebo u Okresného úradu v Bratislavě. Slovenské úřady se na to však jen pomalu připravují.

Nové perspektivy pro zájemce ve Velké Británii a v USA

Celkově dává smysl, že čeští nebo českoslovenští emigranti a jejich potomci, nyní občané Velké Británie a Spojených států, kteří chtějí získat pas členské země Evropské unie z politických či z praktických důvodů (Brexit, práce v EU), procházejí své rodokmeny a hledají staré doklady (rodné a oddací listy, hlavně originály s apostilou a ověřeným překladem). Jejich úředně ověřený překlad do češtiny je totiž důležitý v České republice, slovenským úřadům stačí i doklady nebo překlady v češtině. Pas členské země EU, ať již český, rakouský nebo německý, znamená pro držitele více práv a jistoty než povolení k pobytu v EU.

Zdroj: bnt journal


Zdroje:
Zákon o státním občanství České republiky a o změně některých zákonů (zákon o státním občanství České republiky), zák. č. 186/2013 Sb.
Novela zákona o státním občanství, zákon č. 207/2019 Sb.

Hodnocení článku
0%
Pro hodnocení článku musíte být přihlášen/a

Diskuze k článku ()

Pro přidání komentáře musíte být přihlášen/a

Související články

Další články