Zastav se, zamysli se, změň se - standardizovaný program zacházení pro odsouzené

Programy zacházení jako prvky nápravy odsouzených se v České republice praktikují již více než patnáct let. Nejprve vznikala celá řada kurzů věnovaná konkrétním aktivitám. Postupem času však projekty začaly cílit na specifické skupiny odsouzených.

Foto: Pixabay

Vytvořily se tak standardizované programy zacházení zaměřené na individuální potřeby odsouzených postavené na strukturovaných a moderních postupech. Tyto tréninky přispívají ke snižování míry recidivy. Právní úprava je dána v nařízení generálního ředitele Vězeňské služby České republiky č. 25/2011. Rovněž Koncepce vězeňství do roku 2025 zdůrazňuje požadavek na rozsáhlejší standardizaci programů zacházení.

Díky úsilí londýnské probační služby došlo ke zrodu programu „Stop, Think and Change“, jež je základem v České republice nejrozšířenějšího standardizovaného programu zacházení pod názvem "Zastav se, zamysli se, změň se" a se zkratkou 3Z. Slouží k nápravě mužů a žen páchajících opakovaně převážně majetkové trestné činy. Pořádá se dvakrát do roka a skládá se z jedenácti lekcí konajících se v průběhu tří měsíců.

Během tohoto kognitivně-behaviorálního psychosociálního tréninku se participující seznamují se základními pravidly i s dalšími účastníky. Postupně analyzují přínosy a negativa kriminální kariéry, zkoumají zažité vzorce svého zavrženíhodného jednání od prvních úvah o spáchání činu až po důsledky. Identifikují své dlouhodobé problémy, přichází s nápady na jejich řešení a představují si, jak by jejich život mohl vypadat, kdyby změnili způsob řešení vlastních nesnází. Zamýšlí se nad faktory přispívající k recidivnímu chování, rozebírají různé stránky života a příležitosti, jež nabízí. Odsouzení se učí pozitivnímu přístupu k sobě samému, zvládání agresivních projevů a cvičí se ve společensky aprobovaném způsobu komunikace. Jsou vedeni k uvědomění si, jak trestná činnost ovlivnila jejich oběti, rodinu a přátele. Na závěr kurzu je připraven kvíz prověřující probranou tématiku, po kterém zúčastnění obdrží certifikát o absolvování programu. Chování účastníků projektu zaznamenávají lektoři v Závěrečné zprávě. Ta pak slouží absolventům kurzu jako pomoc při vedení spořádaného života po propuštění.

Časové období, během kterého se projekt koná, je však příliš krátké. Takto časově limitovaný program je dobrý začátek pro nastartování vnitřní změny člověka, kterou je však potřeba dále podporovat a rozvíjet. Nemyslím si, že by osobám s recidivními sklony k páchání trestné činnosti stačily pouhé tři měsíce k nápravě. Odsouzení splňující podmínky účasti by se proto měli tohoto projektu účastnit po celou dobu výkonu trestu, aby se zvýšila šance, že si nové návyky pevně vštípí a uchovají.


Zdroje:

Bajcura, L. a kol. Prevence recidivy – Rozvoj specializovaných forem zacházení s odsouzenými [online]. vscr.cz. 2022. [cit. 21. 9. 2024].

Biedermanová, E., Petras, M. Možnosti o problémy resocializace vězňů, účinnost programů zacházení [online]. ok.cz. 2011. [cit. 21. 9. 2024].

Kalvodová, V. Trest odnětí svobody a jeho výkon. Praha: Wolters Kluwer, 2016.

Program „3Z“ [online]. vscr.cz. 2023. [cit. 21. 9. 2024].

Řeháček, M. Informace o realizaci standardizovaných programů zacházení s odsouzenými a o realizaci přípravy odsouzených na propuštění z výkonu trestu odnětí svobody [online]. mvcr.cz. 2013. [cit. 21. 9. 2024].

Válková, H., Kuchta, J., Hulmáková, J. a kol. Základy kriminologie a trestní politiky. Praha: C. H. Beck, 2019.

Hodnocení článku
0%
Pro hodnocení článku musíte být přihlášen/a

Diskuze k článku ()

Pro přidání komentáře musíte být přihlášen/a

Související články