Novinky v náboru úředníků: jak nová pravidla zjednoduší život obcím i uchazečům

Připravme se na zásadní změny v oblasti náboru úředníků územních samosprávných celků. Novela zákona č. 312/2002 Sb., která vstoupí v platnost 1. ledna 2025, přináší řadu inovativních úprav, jež mají potenciál dramaticky zjednodušit a zefektivnit celý proces výběrových řízení.

autorka knih o státně zaměstnanecké personalistice

Tato změna byla inspirována dlouhodobými zkušenostmi z praxe a potřebou zefektivnit nábor kvalifikovaných pracovníků do veřejné správy. Od roku 2002, kdy byl zákon o úřednících ÚSC přijat, došlo pouze k devíti novelizacím, což naznačuje, že zákon byl relativně stabilní. Nicméně praxe ukázala, že některé aspekty výběrových řízení byly zbytečně komplikované a zdlouhavé.

V náboru úředníků územních samosprávných celků (ÚSC) podle novelizace zákona č. 312/2002 Sb., platné od 1.1.2025:

Zjednodušení procesu výběrového řízení (§ 7)

Novelizace zákona č. 196/2024 Sb. přinesla zjednodušení průběhu veřejné výzvy a výběrového řízení, zejména co se týče předkládaných písemností ze strany zájemce.

  • Výpis z evidence Rejstříku trestů může být nyní nahrazen čestným prohlášením o bezúhonnosti. Uchazeč dokládá skutečný výpis z Rejstříku trestů až při podpisu pracovní smlouvy. Jednou z klíčových změn je možnost nahrazení výpisu z evidence Rejstříku trestů čestným prohlášením o bezúhonnosti. Toto opatření výrazně urychluje proces podávání přihlášek, protože uchazeči nemusí čekat na vystavení oficiálního výpisu. Skutečný výpis z Rejstříku trestů je vyžadován až při podpisu pracovní smlouvy, což umožňuje flexibilnější přístup k ověřování bezúhonnosti uchazečů.
  • Postačuje předložení prosté kopie dokladu o nejvyšším dosaženém vzdělání (§ 6 odst. 2 zákona č. 500/2004 Sb.). Další významnou změnou je umožnění předkládání prosté kopie dokladu o nejvyšším dosaženém vzdělání. Toto opatření vychází z § 6 odst. 2 zákona č. 500/2004 Sb. (správní řád) a má za cíl snížit administrativní zátěž jak pro uchazeče, tak pro úřady. Podle důvodové zprávy k zákonu č. 196/2024 Sb., byly inspirací pro tyto změny mimo jiné závěry "Analýzy jednotlivých aspektů činnosti, práv a povinností státních zaměstnanců a úředníků územních samosprávných celků ve vztahu k protikorupčnímu působení", kterou vláda vzala na vědomí usnesením ze dne 7. ledna 2019 č. 11. Tato analýza poukázala na potřebu zefektivnění procesu náboru úředníků a snížení administrativní zátěže.
  • Byla zrušena povinnost ÚSC vyžadovat chybějící doklady v přiměřené lhůtě, což urychluje proces výběrového řízení. Novela také reaguje na problémy s průtahy ve výběrových řízeních, které byly často způsobeny povinností územního samosprávného celku vyžadovat chybějící doklady v "přiměřené lhůtě". Absence jasně stanoveného termínu vedla k nejasnostem a prodlužování celého procesu. Nová úprava tuto povinnost ruší, což umožňuje rychlejší postup při hodnocení uchazečů.

Důležitým aspektem novely je také upřesnění podmínek pro vedoucí úřadu. Nově musí být v oznámení o výběrovém řízení na tuto pozici jasně uvedeny předpoklady podle § 5 zákona, včetně požadavků na praxi. Toto opatření má zajistit větší transparentnost a jasnost požadavků pro uchazeče o vedoucí pozice.

Důvodová zpráva zdůrazňuje, že cílem těchto změn není provádět zásadní a koncepční změny zákona o úřednících, ale spíše provést dílčí úpravy, které povedou ke zrychlení a zefektivnění výkonu agendy v oblasti náboru a vzdělávání úředníků. Očekává se, že tyto změny přinesou úsporu nákladů a snížení personálního zatížení úřadů.

Novela také reaguje na potřebu modernizace veřejné správy, zejména v oblasti digitalizace. Rozšíření znalostí o informační systémy veřejné správy je nyní součástí vstupního vzdělávání úředníků, což reflektuje rostoucí význam digitálních technologií ve veřejné správě.

Celkově lze říci, že novela zákona o úřednících ÚSC v oblasti výběrových řízení byla inspirována praktickými zkušenostmi, analýzami efektivity veřejné správy a snahou o modernizaci a zefektivnění procesů. Cílem je vytvořit pružnější a efektivnější systém náboru kvalifikovaných pracovníků do veřejné správy, který bude lépe odpovídat současným potřebám a výzvám. Bude se bezpochyby jednat o další významný a prospěšný posun v personálním systému náboru, stejně, jako nedávno došlo ke zrychlení náboru podle zákona o státní službě.

V současné době jsou v připomínkovém řízení dva prováděcí právní předpisy: Návrh vyhlášky o uznání rovnocennosti vzdělání úředníků územních samosprávných celků a Návrh vyhlášky o zvláštní odborné způsobilosti, zkoušce vstupního vzdělávání a náležitostech osvědčení o vzdělávání úředníků územních samosprávných celků.

Hodnocení článku
0%
Pro hodnocení článku musíte být přihlášen/a

Diskuze k článku ()

Pro přidání komentáře musíte být přihlášen/a

Související články