Zákoník práce přináší nové výhody pro zaměstnance

V souvislosti s připravovanou novelou zákoníku práce mohly leckomu uniknout některé změny, které zákoník práce doznal koncem roku 2022.

advokátka/counsel, ROWAN LEGAL. advokátní kancelář
PH
paralegal, ROWAN LEGAL, advokátní kancelář
Foto: Fotolia

Konkrétně 30. listopadu 2022 byl ve sbírce zákonů vyhlášen zákon č. 358/2022 Sb., kterým se mění zákon č. 329/2011 Sb., o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením a o změně souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „novela“), a některé další zákony a který mezi jiným zavádí novou překážku na straně zaměstnance v podobě otcovské dovolené a taktéž zákaz výpovědi v době, kdy se zaměstnanec nachází v karanténě. 

Otcovská dovolená jako překážka v práci  

S dávkou otcovské poporodní péče se novopečení tatínkové setkávají již několik let. Výše uvedená novela však postavila tzv. otcovskou na roveň mateřské a rodičovské dovolené. V zákoníku práce přibyla nová překážka v práci v podobě otcovské dovolené (§ 195a), která ukládá zaměstnavatelům povinnost poskytnout zaměstnanci otcovskou dovolenou v souvislosti s narozením dítěte a péčí o něj. Otcovská dovolená zaměstnanci přísluší po dobu poskytování dávky otcovské poporodní péče podle zákona o nemocenském pojištění. 

Otcovská dovolená tedy přísluší zaměstnanci, který pečuje o dítě, jehož je otcem, případně které převzal do péče nahrazující péči rodičů. Ve druhém vyjmenovaném případě je však podmínkou, že dítě nesmí být ke dni převzetí starší 7 let. Zaměstnanec má nárok na otcovskou dovolenou také v případě, že se jeho dítě narodilo bez známek života, případně zemřelo v období 6 týdnů ode dne narození (§ 38a ZoNP). Zákon dále stanoví, že podpůrčí doba u otcovské činí 2 týdny (§ 38b ZoNP). 

Dle důvodové zprávy k novele zákoníku práce je smyslem přijaté úpravy otcovské dovolené poskytnutí stejné ochrany jako zaměstnankyni na mateřské dovolené. Z tohoto důvodu zákoník práce nově také upřesňuje, že otcové, kteří se vracejí do práce po skončení otcovské dovolené, musí být zařazeni na původní práci a pracoviště (§ 47 ZPr), nebo že se na ně po dobu čerpání otcovské dovolené vztahuje zákaz výpovědi a okamžitého zrušení pracovního poměru ze strany zaměstnavatele (§ 53 a 54 ZPr).

Zákaz výpovědi v době karantény

Další drobnou a snadno přehlédnutelnou, avšak podstatnou změnou, kterou novela do zákoníku práce přinesla, je pro účely zákazu výpovědi postavení karantény naroveň pracovní neschopnosti. Zaměstnavateli se tak zakazuje dát zaměstnanci výpověď v ochranné době, za kterou se nově považuje i nařízená karanténa [§ 53 odst. 1 písm. a) ZPr].  

Nedávná pandemie Covid-19 poukázala na nedostatek zákoníku práce, a sice toho, že zákaz výpovědi (na rozdíl od zákazu zrušení pracovního poměru ve zkušební době) se vztahoval pouze na dobu dočasné pracovní neschopnosti, a nikoliv na dobu karantény. Tento logický nedostatek nyní zákonodárce napravil, čímž zároveň posílil právní jistotu zaměstnanců v případě nařízené karantény. 

Uvedené změny jsou významnými benefity pro zaměstnance. Otcovská dovolená představuje další krok ke sjednocení pracovněprávní úpravy pro všechny zaměstnance. Zákaz výpovědi v době karantény představuje posílení právní jistoty pro zaměstnance v době nařízené karantény, neboť do jejího zavedení zaměstnanci v karanténě nebyli před výpovědí nikterak chráněni. Přestože má novelizační zákon dělenou účinnost, výše popsané změny jsou účinné již od 1. prosince 2022.

Hodnocení článku
0%
Pro hodnocení článku musíte být přihlášen/a

Diskuze k článku ()

Pro přidání komentáře musíte být přihlášen/a

Související články

Další články