Rozhovor: Marie Brejchová – 30 let Unie podnikových právníků

Marie Brejchová, prezidentka Unie podnikových právníků, v dnešním rozhovoru při příležitosti výročí třiceti let existence Unie přiblíží její dosavadní fungování a výhledy do budoucna.

Marie Brejchová, Unie podnikových právníků
Foto: Shutterstock

Unie podnikových právníků už na ochranu zájmů podnikových právníků působí 30 let. Co považujete za její nejdůležitější poslání?

Odpověď na otázku je už obsažena v otázce. Ochranu zájmů vidím nejen jako úkol brát se za práva tohoto právnického stavu, ale stále aktivněji rozšiřovat naši komunitu a poskytovat podnikovým právníkům platformy pro sdílení znalostí a zkušeností. Jsou to zejména odborné sekce, složené z našich členů, kde se odehrává podstatná část činnosti Unie. Naše sekce jsou aktivní při přípravě vzdělávacích akcí a místem sdílení zkušeností mezi členy navzájem. 

A dosavadní největší úspěch?

To jsou jednoznačně naši členové.  Máme stále více aktivních členů, kteří nechtějí jen dostávat, ale dávají druhým. Přes své pracovní vytížení dávají aktivitám Unie svůj čas a sdílejí zkušenosti a vědomosti s kolegy. Za to jim musím poděkovat.

Jaké jsou výhledy Unie do budoucna? Na co se Vy ve své pozici chcete zaměřit?

Domnívám se, že výhledy naší asociace jsou skvělé. Ověřili jsme si to v loňském roce, kdy jsme přes složitou situaci pružně reagovali na nové podmínky pro spolkovou činnost. Náš „koronatým“, složený z členů výboru, vedoucích sekcí a otevřený dalším aktivním členům, se schází virtuálně už od konce března 2020. Rovněž v té době jsme začali oslovovat kolegy, kteří reagují na trendy inovací v byznysu i právu, a tak vznikl tým INOVACE a oživil naši činnost. Tuto snahu přizpůsobit se pružně novým podmínkám a výzvám určitě budu podporovat. Optimismus, nové záměry a hlavě jejich realizace, to je motor činnosti Unie.    

V čele Unie působíte již třináctým rokem, což je relativně dlouhá doba. Měla jste někdy chuť skončit?

Měla jsem možná pochyby o tom, zda mohu opravdu takto vystupovat jménem kolegů, energických a vzdělaných členů, ale asi nikdy ne chuť skončit. Naopak stále vymýšlím nové cesty, přemýšlím, jak zajistit, aby naše práce, práce podnikových právníků, kteří jsou oporou svých zaměstnavatelů, byla vidět.  Ale zároveň mám na mysli, že budu muset předat vedení Unie někomu z mladších kolegyň nebo kolegů. Myslet na ty další v řadě, na ty, kteří přijdou, je motto, které respektuji a řídím se jím. 

Ve své praxi působíte u podniků figurujících na trhu s elektřinou. V čem je tato oblast pro podnikového právníka či právničku specifická? 

Podnikoví právníci ve firmách, které se věnují specifickým oblastem energetiky, telekomunikacím,  tzv. technologickému právu, ale nejen ti, by měli mít dobré sepětí s oborem, s praxí jejich firmy, nejen s ekonomy, ale i techniky a stratégy. A není to jednoduché, ale je to výzva být partnery dynamického a inovativního byznysu a moc si těch, kteří ji přijali, vážím.

Co byste řekla čerstvému absolventovi právnické fakulty, který zvažuje vydat se na dráhu podnikového právníka?

Pokud se rozhodnou pro tuto dráhu čerství absolventi, tak by měli využít a rozvíjet své znalosti získané na fakultě, ale i aktivně poznávat obor činnost jejich zaměstnavatele, aby dobře své znalosti využili ve spolupráci s jinými útvary a týmy jejich firmy. 

Unie navázala s portálem Právní prostor úzkou spolupráci. Konkrétně Právní prostor dodává aktuality na webové stránky Unie, v plánu je též série rozhovorů s podnikovými právníky. V čem vidíte přínos této spolupráce?

Vítám takový způsob spolupráce, která je přínosná pro naše členy i pro Právní prostor. Podnikoví právníci získávají aktuální a kvalitní informace pro svoji práci a právnická a odborná veřejnost se o podnikových právnících a o kvalitách a zkušenostech našich členů dozví více.

Hodnocení článku
0%
Pro hodnocení článku musíte být přihlášen/a

Diskuze k článku ()

Pro přidání komentáře musíte být přihlášen/a

Související články

Další články