Novinky ze světa sportu: Diskvalifikace kvůli 100 gramům, spory v gymnastice a fotbalové kontroverze na olympiádě

Letní olympijské hry v Paříži jsou minulostí a obsah dnešního newsletteru se tak bude věnovat právě jim! Čím se po dobu Her zabýval Mezinárodní soud pro sport (CAS) a jaká byla jeho rozhodnutí?

advokátka, Aegis Law, advokátní kancelář, s.r.o.

I na 100 g váhy záleží

Indická zápasnice Vinesh Phogat byla diskvalifikována ze zápasu o zlatou medaili v kategorii žen do 50 kg. Problém nastal, když při obvyklém ranním vážení překročila předepsaný váhový limit o 100 gramů (váha páru ponožek). Zajímavostí je, že aby Phogat požadované váhy dosáhla, nechala si před vážením dokonce ostříhat vlasy. 

Právní tým zápasnice podal odvolání k ad hoc divizi CAS a argumentoval tím, že překročení o 100 gramů je zanedbatelné. Navíc tvrdil, že překročení váhového limitu mohlo být způsobeno i nárůstem svalové hmoty, protože Phogatová během jednoho dne soutěžila třikrát. CAS své rozhodnutí nejdříve třikrát odložil, než 14. srpna 2024 odvolání Phogatové konečně zamítl. Indický olympijský svaz byl rozhodnutím šokován a prohlásil, že bude podnikat i další kroky k tomu, aby pro svou reprezentantku zajistil spravedlivý výsledek. 

Odkaz na rozhodnutí zde

Rumunsko – americký gymnastický souboj

Dalším zajímavým arbitrážním případem byl případ americké sportovní gymnastky Jordan Chiles. Ta původně získala ve finále disciplíny známku 13,666, což ji zařadilo na páté místo. Po dotazu její trenérky, Cecile Landiové, ohledně obtížnosti jejího cviku, však byla její známka zvýšena na 13,766, což ji posunulo na třetí místo. Díky této úpravě klesla rumunská gymnastka Ana Barbosu na čtvrté místo se známkou 13,700. Rumunští funkcionáři nicméně podali ke CAS návrh, v němž tvrdili, že při podání protestu byl o čtyři sekundy překročen limit Mezinárodní gymnastické federace (FIG) jedné minuty, když CAS rozhodl ve prospěch rumunské gymnastky, vrátil Chiles původní skóre a zařadil ji na páté místo. 

Chiles se však nevzdala, a i po rozhodnutí předložila CAS dopis spolu s videozáznamem. Ten ukázal, že její trenérka podala dotaz 47 sekund po zveřejnění výsledku, čímž byl dodržen jednominutový limit. Kromě toho prokázal, že druhé vyjádření bylo podáno 55 sekund po prvním vyvěšení skóre. Chiles vysvětlila, že videozáznam nebyl jí a jejímu týmu během řízení CAS k dispozici a nemohli ho tak původně k prokázání svých tvrzení využít. Nicméně CAS žádost o přezkoumání nálezu zamítl. Poznamenal, že i když byly předloženy nové důkazy, pravidla CAS neumožňují přezkoumání rozhodčího nálezu.

Dalším vykřičníkem v tomto případu bylo přitom i jmenování jednoho z rozhodců ve věci, když ten v minulosti zastupoval Rumunsko v několika mezinárodních sportovních arbitrážích. Jeho rozhodnutí ve prospěch Barbosu tak vyvolalo značný mediální šum a zároveň otázky o jeho nestrannosti.

Odkaz na rozhodnutí zde

Červená karta pro Brazílii

Stříbrný brazilský ženský fotbalový tým se během olympijského turnaje potýkal s výraznou komplikací, když jedna z hráček, Marta Vieira de Silva, dostala stopku na dva zápasy. Poté, co během zápasu Brazílie se Španělskem v první fázi obdržela červenou kartu, jí disciplinární komise FIFA uložila dvouzápasovou stopku. To znamenalo, že se nezúčastní čtvrtfinálových a semifinálových zápasů.

Brazilská fotbalová konfederace se ohledně její suspendace odvolala k CAS a usilovala o snížení suspendace na pouhý jeden zápas. CAS však odvolání 6. srpna 2024 zamítl a původní zákaz činnosti na dva zápasy potvrdil. 

Odkaz na rozhodnutí zde

Zvláštní tréninkové techniky

Další zajímavý případ se týkal kanadského ženského fotbalového týmu a skandálu se špionážními drony. Během tréninku Nového Zélandu si personál všiml dronu létajícího nad hřištěm a upozornil na něj policii. Dron se podařilo vystopovat až k analytikovi kanadského týmu Josephu Lombardimu.

Tento skandál měl pro kanadský fotbalový tým vážné následky, včetně odečtu 6 bodů, suspendace trenéra a pokuty ve výši 200 000 švýcarských franků.

Kanadský olympijský výbor a Canada Soccer podaly odvolání k CAS. Dne 31. července 2024 však CAS odvolání Kanady zamítl a potvrdil původní rozhodnutí FIFA.

Odkaz na rozhodnutí zde

Když se o nominaci bojuje do poslední chvíle

Sporům na olympijských hrách se tentokrát nevyhnula ani česká výprava, když cyklistka Jitka Čábelická žalovala český cyklistický svaz a ČOV kvůli své neúčasti na hrách a dožadovala se dodatečné nominace. 

Arbitrážní soud zamítl všechny její nároky, což znamená, že nominace zůstala v platnosti a že postup svazu a ČOV byl ze strany CAS shledán v souladu s pravidly. Čábelická se totiž domnívala, že proces nominace byl netransparentní a ovlivněný osobními vazbami, což se však ale podle rozhodců neprokázalo. 

Odkaz na rozhodnutí zde

 


Článek je republikován z newsletteru Aegis Law.

Hodnocení článku
0%
Pro hodnocení článku musíte být přihlášen/a

Diskuze k článku ()

Pro přidání komentáře musíte být přihlášen/a

Související články

Další články