Diskriminace v inzerátech: Nejvyšší správní soud jasně stanovil, že rovné zacházení se týká i výběru zaměstnanců

Nedávné rozhodnutí Nejvyššího správní soudu potvrdilo, že i zdánlivě nevinné formulace v inzerátech mohou být považovány za diskriminaci.

TD
advokát, Plavec & Partners, advokátní kancelář s.r.o.

V soudem posuzovaném případě se jednalo o inzerát České lékařské komory, která svým inzerátem poptávala pracovní pozici „administrativní pracovnice – asistentka“. Tento inzerát byl napaden Inspektorátem práce a pro jeho diskriminační charakter jej posoudil jako přestupek. Věc se následně dostala až k posouzení Nejvyššímu správnímu soudu. Ačkoli by se mohlo zdát, že pojem „asistentka“ je obecně chápán jako ženská pozice a inzerát ve svém obsahu neuváděl žádné další konkrétní požadavky, ze kterých by vyplývala preference obsazení pozice kandidátem ženského pohlaví, Nejvyšší správní soud rozhodl, že takovéto vymezení inzerátu je diskriminační vůči mužům a tedy nepřijatelné. Daný případ tak budou znovu posuzovat soudci krajského soudu, kteří budou muset posoudit, zda byly naplněny i materiální znaky přestupku.

Co to znamená pro vás?

  1. Jasná pravidla: Při tvorbě inzerátů je nutné dbát na to, aby byly formulovány neutrálně a nevyjadřovaly preference vůči určitému pohlaví, věku, národnosti ani jiným chráněným znakům.
  2. Riziko pokut: Diskriminace v zaměstnání je přestupkem, za který hrozí pokuta.
  3. Důraz na rovné příležitosti: Zákon o zaměstnanosti klade důraz na rovné příležitosti pro všechny a zakazuje jakoukoliv diskriminaci.

Jak se vyhnout diskriminaci v inzerátech?

  1. Používejte neutrální formulace: Místo „asistentka nebo „sekretářka“ použijte například „administrativní pracovník/pracovnice“.
  2. Zaměřte se na požadované kvalifikace: Zdůrazněte konkrétní znalosti, dovednosti a zkušenosti, které jsou pro danou pozici nezbytné.
  3. Vyvarujte se stereotypů: Nepředpokládejte, že určité pozice jsou vhodné pouze pro muže nebo ženy.
  4. Konzultujte s odborníky: Pokud si nejste jisti, zda je váš inzerát formulován správně, neváhejte se poradit s právníkem nebo odborníkem na personalistiku.

Proč je důležité dodržovat zásady rovného zacházení?

  1. Dobrá pověst společnosti: Diskriminace může poškodit image vaší společnosti a odradit kvalifikované kandidáty.
  2. Právní jistota: Dodržováním zákona se vyhnete případným sporům a sankcím.
  3. Sociální odpovědnost: Rovné příležitosti jsou základním pilířem demokratické společnosti.

Závěr

Rozhodnutí Nejvyššího správního soudu je důležitým signálem pro všechny zaměstnavatele. Je nutné si uvědomit, že diskriminace se může projevit i zdánlivě nevinnými způsoby. Proto je třeba věnovat zvýšenou pozornost jazyku, který používáme v našich inzerátech.

Upozorňujeme, že tento článek je pouze obecným shrnutím pro laickou veřejnost a nenahrazuje právní poradenství. Pro konkrétní situaci doporučujeme Vaši záležitost vždy konzultovat se zkušeným advokátem. 


Hodnocení článku
0%
Pro hodnocení článku musíte být přihlášen/a

Diskuze k článku ()

Pro přidání komentáře musíte být přihlášen/a

Související články