Letní spory

S nástupem teplého počasí nejen stoupá rtuť na teploměru, ale také počet případů v kanceláři mediátora, které mají jednoho společného jmenovatele. Řeší záležitosti týkající se léta, resp. fungování přes prázdniny. Čím je léto tak specifické a proč zrovna letní období je tak výživné na konflikty, které je třeba řešit? To vše jsem shrnula v tomto krátkém článku.

advokátka a zapsaná mediátorka, Mediace&Právo
Foto: Pixabay

Letní období je pro mnohé z nás charakterizováno změnou životního stylu. Jedeme na dlouho vytouženou dovolenou, z práce to vezmeme přes nejbližší koupaliště nebo zahrádku restaurace, obecně trávíme více času venku. Zejména v rodinných otázkách je však třeba před létem vyřešit mezi rodiči poměrně hodně otázek. Když se na nich rodiče neshodnou, najdou pak často pro urychlení celého dohadovacího procesu cestu ke mně do mediační kanceláře.

Jaké otázky nejčastěji rodiče řeší? V mé praxi je to nejčastěji pas a jeho předávání, hned na druhém místě jsou tábory, vůbec program dětí na léto a s tím spojené výdaje navíc. Kdo je bude platit, jak se o ně rodiče podělí, bývá nejednou kamenem úrazu v komunikaci. Dále rodiče často řeší možnost rozhodovat o tom, kam vezme druhý rodič dítě na dovolenou a také trávení volného času s širší rodinou. Nedá se říci, že by existovalo jednotné řešení, jak se rodiče mají na výše uvedených věcech dohodnout. Současně zákon či soudní praxe na mnohé z výše nastíněných otázek ani odpovědi nedává. O to více prostoru se otevírá na mediaci na probrání všech otázek a nalezení vyhovující společné dohody. Tak jak je každá rodina jiná, tak je každý výsledek mediace individuální, aby vyhovoval fungování a životnímu stylu konkrétních lidí.

Nakonec dojde na letních mediacích i na to, jak bude vypadat následující školní rok. Pokud chcete změnit režim péče o děti, například změnit střídavou péči na výlučnou, je už pozdě zahajovat řízení v průběhu léta, velmi pravděpodobně se do 1. září rozhodnutí soudu nedočkáte. U mediátora se však můžete už v rámci jednoho setkání domluvit na všem podstatném a užít si tak zbytek prázdnin v klidu.

Léto s sebou často přináší i další životní změny a na to navazující spory, se kterými klienti potřebují pomoci. V létě máme prostor na zastavení, přemítání, zda náš život vypadá tak, jak bychom si přáli. Pokud dospějeme k tomu, že ne, často se rozhodneme pro změnu, kterou však druhá zainteresovaná strana nemusí přijmout s nadšením. V průběhu léta a zejména po něm se tak pro mediaci rozhodnou manželské páry, které si třeba na společné dovolené uvědomili, že nadále již spolu nechtějí sdílet společnou cestu. Trendem poslední doby také je, že se na mě obracejí obchodní partneři, nejčastěji spolupracující „ičaři“, kteří už ztratili drive pro společný cíl a hledají cestu, jak se co nejméně bolestně byznysově rozejít.

Létu se nevyhýbá ani klasika v podobě prvních nařízených setkání se zapsaným mediátorem, prostřednictvím kterých posílají strany sporu za mediátorem soudci. Nejeden soudce je nadšený, když se klienti v průběhu jeho letní dovolené dohodnou u mediátora a jemu se pak vrátí do soudní síně strany s dohodou. Uleví se tak nejen stranám, ale i přetíženému soudnímu systému 

Nebojte se tedy oslovit mediátora i v létě. Budete překvapeni, kolik toho stihnete v rámci jednoho sezení vyřešit a od září se pak můžete opět věnovat tomu, co potřebujete a žádné nevyřešené spory vás nemusí brzdit.


Hodnocení článku
0%
Pro hodnocení článku musíte být přihlášen/a

Diskuze k článku ()

Pro přidání komentáře musíte být přihlášen/a

Související články