Rozhovor: Soutěž Ukaž svou kreativitu nám ukázala nové možnosti, říkají vítězky

Vítězky soutěže „Ukaž svou kreativitu IX.“ Veronika Stratilová, Nina Veselá a Kateřina Sovíková měly možnost se v polovině dubna zúčastnit kongresu Právní prostor. Co vše jim soutěž přinesla? Kolik času zabere napsání soutěžního příspěvku? A je vlastně pro studenta práv důležité trénovat písemný projev?

Soutěž Ukaž svou kreativitu IX.
Foto: Redakce

V letošním roce jste se úspěšně zúčastnily soutěže Ukaž svou kreativitu IX. Co vás přesvědčilo k napsání soutěžních příspěvků? 

VS: Dlouho jsem žádný článek nepsala, přestože mě to vždy velmi bavilo. A shodou okolností se mi právě v době odevzdávání příspěvků uvolnilo místo v kalendáři, tak jsem si řekla, proč to znovu nezkusit. Lákavá pro mě navíc byla i cena.

NV:  Přesvědčila mě možnost si vyzkoušet psaní kreativního právního textu, na rozdíl od typicky akademického psaní, které míváme zadané ve škole, a zjistit, jak by dopadlo jeho hodnocení odbornou porotou. A samozřejmě kongres Právní prostor byl také motivací.

KS: Asi mě nejvíc motivovala možnost zúčastnit se kongresu, když náhodou uspěji. Program kongresu byl poskládaný opravdu zajímavě. Ne tak často se stává, že se tolik inspirujících osobností z oblasti práva sejde na jednom místě. 

Soutěžící jsou limitování pouze počtem znaků a právní tematikou, která musí být do obsahu článku promítnuta. Konkrétní téma, jak již z názvu soutěže vyplývá, je ponecháno na kreativitě autorů. Co vás vedlo k tomu, polemizovat ve svých článcích nad gentlemanským slibem, skrytou reklamou influencerů, respektive nad NFT?

VS: Kdysi jsme v rámci přípravy na seminář z obchodního práva dostali za úkol vysvětlit zásadu (zákazu) venire contra factum proprium. Slyšela jsem o ní poprvé, proto mě zaujala. Tehdy jsem ovšem neměla čas se jí více a samostatně věnovat, ale jednou jsem k ní chtěla vrátit. Tudíž jsem si ji zvolila jako téma svého článku – abych se o ní sama dozvěděla více.

NV: Chtěla jsem si odpovědět alespoň na jednu právní otázku, kterou potkávám ve svém každodenním životě. Proto jsem se rozhodla psát o skryté reklamě influencerů, kterou vídám na sociálních sítích běžně.

KS: Koncept NFTs mě zaujal hned na začátku tohoto postupně rozvíjejícího se fenoménu. Myslím si, že NFTs skrývají možná velký potenciál, a to přirozeně znamená, že je bude muset právo regulovat, což se v současnosti úplně neděje. Zamyšlením nad možnou využitelností a právními aspekty jsem právě chtěla poukázat na tuto problematiku, ve které vyvstávají zajímavé právní otázky. 

Nejlepší soutěžní příspěvky obdrží jako jednu z výher řádné vstupné na odborný kongres Právní prostor, kde pak mají výherci jedinečnou možnost setkat se s předními zástupci právnické obce. Co pro vás bylo na kongresu největším zážitkem? 

VS: Je těžké si vybrat, bylo mnoho příspěvků, které se mi líbily. Přesto bych zvlášť vyzdvihla přednášky Petra Šuka, Lucie Hrdé a Františka Korbela. Byly pro mě nejzajímavější, velice aktuální a ještě dlouho na ně nezapomenu.

NV: Největším zážitkem pro mě byl jednoznačně blok Ženy v právu a především příspěvky doktorek Šimáčkové a Hrdé. 

KS: Nelze vyzdvihnout jediný moment. Kongres byl pro mě velmi inspirujícím obecně – jednak možností slyšet poznatky předních osobností oblasti práva a jednak široký rozsah témat, které řečníci otevírali a rozebírali.

Účastníte se nějakých dalších studentských soutěží, ať už např. moot courtů nebo soutěží v odborném psaní, pravidelně nebo byla tato soutěž vaše první? 

VS: Pravidelně jsem se účastnila soutěží v psaní, když jsem studovala na gymnáziu. Při studiu na vysoké škole už mi na to často nezbývá čas, i proto byla tohle má první vysokoškolská soutěž.

NV: Tato soutěž byla první, které jsem se zúčastnila, ale rozhodně mě namotivovala abych zkoušela soutěže častěji.

KS: Tato soutěž byla mou první.

Je podle vás pro právníky důležité pilovat písemný projev už během studia?

VS: Rozhodně. Základ pro psaní odborných textů bychom si sice měli přinést ze středoškolského studia, ale právní psaní má přeci jen svá specifika, se kterými bychom se měli naučit pracovat. Tím hlavním, co se sama snažím zdokonalit, je psát stručně, srozumitelně a jednoduše bez ohledu na složitost obsahu. Kontrolovat si, zda mají cizí slova opravdu ten význam, který jim přisuzuji. Ráda bych, aby mé články jednou byly kvalitní a zároveň se příjemně četly.

NV: Myslím si, že to důležité je, už jenom proto, že klient od advokáta, nebo i účastník řízení od soudce, očekávají dobrý písemný projev jako úplně základní dovednost. Navíc ve škole nebo v soutěžích máme možnost to zkusit a případně neuspět a získat ke své práci nejdříve nějaký feedback, ale jako profesionál už se musíme na první dobrou i jako profesionál prezentovat, často písemným projevem.

KS: Myslím si, že určitě ano. Správné vyjadřování jak v písemné, tak ústní formě by mělo být obligatorní vlastností každého právníka.

Soutěžní příspěvky mají mít rozsah do 5000 znaků. Je to moc nebo málo? Jak dlouho vám trvalo soutěžní příspěvky napsat? 

VS: Spíše málo. Upravit práci tak, aby splňovala požadovaný počet znaků, pro mě nebyl zrovna lehký úkol. Sama bych se více rozepsala, na druhou stranu mě to velmi bavilo. Celkově jsem se textu věnovala přibližně čtyři odpoledne, kdy nejtěžší bylo sestavit si strukturu a začít psát.

NV: 5000 znaků stačí na to aby v článku šlo vyzdvihnout ty nejdůležitější myšlenky a fakta, ale o to víc je potřeba si pohrát s textem, tak aby v něm „stihlo“ zaznít to podstatné. Psaní mi i s rešerší zabralo kolem dvou dní.

KS: Takový rozsah je asi dostačující pro vhled do určité problematiky a nastínění důležitých otázek, nad kterými může následně čtenář polemizovat a může si najít si třeba i více informací, když jej příspěvek zaujme. 

Kreativitě se meze nekladou!


Veronika Stratilová: Zákaz venire contra factum proprium aneb zavazuje gentlemanský slib?

Nina Veselá: Skrytá reklama influencerů

Kateřina Sovíková: NFT – nový fenomén skýtající nejen zajímavou využitelnost, ale také zajímavé právní otázky

 

 

Hodnocení článku
0%
Pro hodnocení článku musíte být přihlášen/a

Diskuze k článku ()

Pro přidání komentáře musíte být přihlášen/a

Související články

Další články