Základní rozdíly jednotlivých druhů Smluvních podmínek FIDIC představené na praktickém příkladu

Jaké jsou rozdíly mezi jednotlivými druhy Smluvních podmínek FIDIC? Jakým způsobem upravují ocenění Stavby a který druh by byl proto pro Váš projekt nejvhodnější? To vše Vám bude v tomto článku představeno a vysvětleno na praktickém příkladu.

konzultant senior - právník, Contract management, a.s.
Foto: Shutterstock

Smluvní podmínky FIDIC představují standardizovanou smlouvu o dílo používanou v mezinárodních stavebních a inženýrských projektech, jež stanovuje práva a povinnosti všech zúčastněných stran. Tyto podmínky se zaměřují na regulaci klíčových aspektů smluvních vztahů, včetně řízení projektu, řešení sporů a principů ocenění. Jsou široce uznávány a využívány jako referenční rámec pro sjednávání a plnění stavebních smluv po celém světě.

Smluvní podmínky FIDIC jsou vydávány ve více než deseti různých druzích. Jednotlivé druhy se principiálně liší především tím, do jaké míry je Objednatel ochoten a také schopen zabývat se projektovou přípravou konkrétního stavebního projektu. Zjednodušeně se dá proto říci, že jednotlivé druhy smluvních podmínek FIDIC se liší tím, do jaké míry je ponechána projektová příprava na Objednateli nebo je naopak přenesena na Zhotovitele. Dalším důležitým rozdílem je pak způsob pro stanovení konečné ceny výsledného Díla. Rozlišení smluvních podmínek FIDIC je provedeno pomocí barev, podle kterých současně jednotlivé smluvní podmínky získaly své slangové označení, pod kterým bývají všeobecně známé.  [3][2][1]

Pro pochopení jakékoli věci je vždy nejlepší použít praktický příklad, proto Vám fungování jednotlivých druhů smluvních podmínek FIDIC, a především fungování jejich mechanismu ocenění, přiblížím na konkrétním stavebním systému. Tímto příkladem pro nás bude Lego stavebnice policejní stanice, jež je všem jistě dobře známa. Nastíněné možnosti plateb jsou však pouze jedním z možných příkladů. Konkrétní nastavení průběhu plateb je vždy nutné pečlivě promyslet a přizpůsobit specifickým potřebám každé Stavby. Současně není ani vyloučeno kombinovat v rámci jedné Stavby více způsobů ocenění její realizace.

FIDIC Red Book

Základním a patrně nejpoužívanějším smluvní vzorem FIDIC je Červená kniha, která je určena pro případy, kdy si sám Objednatel zajišťuje projektovou přípravu. Dalším charakteristickým prvkem Červené knihy je způsob ocenění výsledného Díla. Je zde použit princip měření skutečně provedených prací. Naměřené hodnoty jsou následně vynásobeny částkou uvedenou ve Výkazu výměr. Výsledný součet pak představuje konečnou Smluvní cenu za realizaci Stavby.

Červená kniha prodělala za dobu své existence řadu změn, avšak její základní principy zůstávají neměnné. Dochází pouze k upřesnění výkladu a zlepšení její aplikace. V České republice je používána její verze z roku 1999. Poslední verze Červené knihy byla vydána v roce 2017, ve které došlo především ke značnému upřesnění postupu při řešení claimů.

Pokud bychom Červenou knihu aplikovali na výše uvedený příklad, předal by Objednatel před zahájením prací Zhotoviteli návod na sestavení policejní stanice a seznam druhů kostek, které budou k jejímu postavení zapotřebí. Zhotovitel ke každému druhu kostky v seznamu přiřadí částku, kterou bude požadovat za její osazení. Pokud není stanoveno jinak, budou v těchto částkách rozpuštěny také veškeré další Náklady Zhotovitele, jakými jsou například nájem strojů, ubytování zaměstnanců nebo výdaje na účetnictví a vedení jeho společnosti. Pří stavění stavebnice se již pouze spočítají každý měsíc použité kostky, podle seznamu se za jejich umístění stanoví příslušná částka a na základě součtu těchto částek bude stanovena částka, k jejímuž uhrazení je Zhotovitel oprávněn. Součet těchto průběžných plateb pak bude představovat výslednou cenu policejní stanice.

FIDIC Yellow Book

Žlutá kniha se od Červené knihy liší především přesunutím projekčních prací na Zhotovitele a dále změnou způsobu ocenění Stavby. Její použití je vhodné například v situaci, kdy Objednatel nemá dostatek času na provedení projektové přípravy nebo projektovou přípravu nemůže zajistit.

Vzhledem k tomu, že projekční práce zajišťuje Zhotovitel, je třeba mu dát obecný rámec, co od Stavby Objednatel očekává. Pro tento účel slouží Požadavky objednatele, které by měly specifikovat účel, rozsah anebo projektovou dokumentaci anebo další technická kritéria Díla. Při použití Žluté knihy Zhotovitel ocení realizaci Stavby pomocí paušálu, který je buď navázán na ucelené části Stavby nebo na Stavbu jako celek. Paušální platby je však nutné vždy nastavit tak, aby bylo zachováno cashflow Zhotovitele a ten tak nebyl finančně zatížen více, než je nezbytné. Pokud by k tomu nedošlo, musel by Zhotovitel do Přijaté smluvní částky promítnout také své dodatečné výdaje za zajištění financování svého fungování, než mu budou provedené práce uhrazeny.[4]

Když se vrátíme k příkladu Lego policejní stanice, tak pro její realizaci podle Žluté knihy by Objednatel předal Zhotoviteli své Požadavky objednatele a Harmonogram plateb. Požadavky objednatele by zahrnovaly obrázek policejní stanice z krabice stavebnice a další podmínky Objednatele, které by musel Zhotovitel při výstavbě splnit. Harmonogram plateb by definoval části policejní stanice, po jejichž dokončení by Zhotoviteli náležela paušální platba. Takovými částmi by mohly být například dokončení přízemí, dokončení heliportu nebo osazení vnitřního vybavení.

FIDIC Silver Book

Stříbrná kniha dále přesouvá některé povinnosti související s realizací Stavby z Objednatele na Zhotovitele. Přesun povinností je zde již tak značný, že je opuštěna funkce Správce stavby. Zhotovitel zde odpovídá za takové množství rizik, že by bylo pro Objednatele nadbytečné a nehospodárné zajišťovat tým Správce stavby pro jeho kontrolu. Při použití Stříbrné knihy obdrží Zhotovitel od Objednatele pouze parametry, které musí budoucí Stavba splňovat. Ostatní potřebné podklady, jako údaje o budoucím Staveništi, projektové dokumentace nebo veřejnoprávní povolení k realizaci Stavby, si již musí Zhotovitel zajistit sám. Platba za realizaci Stavby podle Stříbrné knihy probíhá prostřednictvím paušálních plateb obdobně jako v případě Žluté knihy. Paušální platby však většinou nebývají rozděleny podle částí Stavby, ale podle jednotlivých fází celého projektu. Objednatel uhradí Zhotoviteli platbu například za schválení projektové dokumentace nebo zajištění územního rozhodnutí či stavebního povolení. 

Stříbrná kniha je tak ideální pro použití při výstavbě technologických zařízení, kde Objednateli jde především o výslednou funkci Stavby. Takovou stavbou může být například elektrárna, kdy základním parametrem pro Zhotovitele bude její požadovaný výkon. Je totiž velmi pravděpodobné, že v případě elektrárny nebude Objednateli záležet například na jejím vnějším designu nebo prostorové orientaci, ale bude mu záležet právě na její budoucí produkci.

Pakliže se vrátíme k našemu příkladu s Lego policejní stanicí, vypadala by její realizace podle Stříbrné knihy tak, že by Zhotovitel obdržel od Objednatele základní požadavky na její funkci. Takovými požadavky by mohlo být například zapracování mola pro loď, zázemí pro určitý počet Lego policistů nebo možnost zaparkování policejního vozu. Jednotlivé paušální platby by poté mohly být Zhotoviteli zaplaceny například po odsouhlasení návrhu Objednatelem, po získání stavebního povolení a po zahájení samotných stavebních prací.

FIDIC Gold Book

Zlatá kniha stojí prakticky na stejných principech jako Stříbrná kniha. Jediným rozdílem je, že v případě Zlaté knihy se Zhotovitel nezavazuje pouze k realizaci Stavby jako takové, ale také k jejímu provozování po předem stanovenou dobu. Zhotovitel je tak povinen po takto stanovenou dobu udržovat Stavbu a zajistit, že bude vhodná pro plnění svého účelu. Doba provozování Stavby většinou několikanásobně přesahuje záruční dobu, proto je třeba tyto dva instituty odlišovat. 

Současně je třeba připomenout, že Zlatá kniha nepředstavuje public-private partnership (takzvaný PPP) projekt. V případě PPP projektu je totiž projekt ještě nějakou formou financován subjektem, který je pověřen prováděním stavebních prací.

Náš příklad Lego policejní stanice by tedy při použití Zlaté knihy vypadal identicky jako při použití Stříbrné knihy, avšak Zhotovitel by byl povinen po určitou dobu provádět údržbu policejní stanice a zajistit její řádné fungování.

Další smluvní podmínky FIDIC

Patrně druhým nejvyužívanějším vzorem smluvních podmínek FIDIC jsou Smluvní podmínky pro stavby menšího rozsahu, které jsou obecně známy jako Zelená kniha (Green Book). Jedná se o univerzální smluvní podmínky, primárně určené pro Stavby, jejichž realizace by neměla přesáhnout jednu stavební sezonu a Přijatá smluvní částka by neměla být vyšší než přibližně 12 000 000,- Kč. Stavbu podle Zelené knihy je možné ocenit buď pomocí měření nebo za použití paušálních plateb, záleží vždy na úpravě provedené zvláštními podmínkami. Zelená kniha je však koncipována pro opravdu malé Stavby a předpokládá přítomnost osoby kompetentní vydávat rozhodnutí Objednatele přímo na Staveništi. Toto základní pravidlo je však při zadávání veřejných zakázek v České republice za použití Zelené knihy často porušováno, čímž dohází ke značným komplikacím, které v konečném důsledku vždy nejvíce poznamenají Stavbu samotnou.[5]

Mezi další smluvní podmínky FIDIC patří například Oranžová kniha, která představuje mezistupeň mezi Žlutou a Stříbrnou knihou. Je využívána v případech, kdy Objednatel má konkrétní představu o podobě Stavby, avšak potřebuje ji realizovat takzvaně „na klíč“.[6]

Organizace FIDIC vydává také smluvní podmínky, které mají velice úzké nebo specializované zaměření. Takovými smluvním podmínkami jsou například Conditions of Subcontract for Constructions, které jsou určeny k uzavření smlouvy mezi Zhotovitelem a jeho Podzhotovitelem nebo Conditions of Subcontract for Underground Works určené pro stavby v podzemí.[8][7]

Závěr

Vzhledem k počtu druhů Smluvních podmínek FIDIC je možné nalézt pro každý projekt vždy vhodný smluvní vzor. Je však třeba dbát na to, abychom konkrétní zvolenou Smlouvu přizpůsobili projektu, a ne naopak projekt nevhodné knize FIDIC. Mohlo by tím dojít k řadě dalších komplikací během realizace projektu. 

Současně je nutné upozornit, že použití jakéhokoli druhu Smluvních podmínek FIDIC není samospasným řešením. Tyto smluvní podmínky představují nástroj jako každý jiný. Pokud jej použijeme špatně, bude špatný i výsledek, kvůli kterému jsme začlenili Smluvní podmínky FIDIC do naší Smlouvy. Je tak lepší použít dobrou smlouvu o dílo připravenou pro konkrétní projekt než špatně připravenou standardizovanou Smlouvu podle Smluvních podmínek FIDIC.

Přípravu dobré smlouvy bychom tedy neměli podceňovat u žádného výstavbového projektu, neboť je prvním krokem k jeho úspěchu či nezdaru. Pokud si proto nejste jisti, nechte zpracování takové smlouvy na odbornících, kteří mají v tomto oboru komplexní zkušenosti.


Pojmy uvedené s velkým písmem odpovídají definicím těchto pojmů používaných Smluvními podmínkami FIDIC.[1]

MALÝ, Petr a Tomáš KALENSKÝ. Druhy smluvních podmínek FIDIC. In: EPRAVO.CZ [online]. [2]

BEUTLOVÁ, Eliška. Smluvní podmínky FIDIC a kde všude se s nimi setkáte. In: Contract Management | Zaručený partner ve stavebnictví [online]. Dostupné z: https://www.contractmanagement.cz/smluvni-podminky-fidic-a-kde-vsude-se-s-nimi-setkate/.[3]

Pod-článek 1.1.1.5 Žluté knihy.[4]

International Federation of Consulting Engineers | Which FIDIC Contract should I use? In: fidic.org [online]. Dostupné z: https://www.contractmanagement.cz/smluvni-podminky-fidic-a-kde-vsude-se-s-nimi-setkate/.[5]

RAHMAN, Fasir Ur. FIDIC Suite of Contracts. In: The Constructor [online]. Dostupné z: https://theconstructor.org/construction/fidic-suite-contracts/563305/.[6]

International Federation of Consulting Engineers| Construction (1999 Red Book) Subcontract 1st Ed (2011). In: fidic.org [online]. Dostupné z: https://fidic.org/books/construction-1999-red-book-subcontract-1st-ed-2011.[7]

International Federation of Consulting Engineers | Conditions of Contract for Underground Works (2019 Emerald book). In: fidic.org [online]. Dostupné z: https://fidic.org/books/conditions-contract-underground-works-2019-emerald-book.[8]

Hodnocení článku
0%
Pro hodnocení článku musíte být přihlášen/a

Diskuze k článku ()

Pro přidání komentáře musíte být přihlášen/a

Související články