Na odškodnění po dopravní nehodě je nárok i pokud viník ujede

Dopravní nehody si své oběti nevybírají a mohou změnit život celé rodiny během několika sekund. Krajní situací, ke které ovšem také může dojít, je, že viník navíc z místa činu ujel. Jaké jsou možnosti pro odškodnění v takových případech, případně pak v situacích, kdy vůz viníka není pojištěný?

Foto: Pixabay

Následky vážných dopravních nehod s sebou nenesou jenom velké emocionální ztráty, znamenají i následné řešení finančního aspektu. Mezi lidmi často kolují nepřesné informace, že pokud viník nehody není pojištěný a navíc zmizel z místa činu, nebudou mít šanci na náhradu újmy. Odškodné může ale dosahovat i hodnoty několika milionů korun a tím tak alespoň zmírnit z části útrapy, kterými jedinci nebo celé rodiny po nehodě procházejí. 

Může se stát, že viník nehody není pojištěn nebo se nepodaří jej vůbec nalézt, ale to automaticky neznamená, že pozůstalí nebo poškození nemají nárok na kompenzaci,“ uvádí advokát Jiří Alfery, který v advokátní kanceláři Spring Walk vede tým právníků projektu E-bolestné.cz a pomáhá klientům získat spravedlivé odškodné z dopravních nehod a pracovních úrazů. „Jedná se o velmi specifické případy a lidé často nevědí, že v těchto případech existuje garanční fond spravovaný Českou kanceláří pojistitelů,“ dodává.

Zelená karta: Nové pravidlo pro řidiče od října 2024

Pokud je vozidlo pojištěno, mají mít řidiči doklad o existenci pojištění odpovědnosti za újmu vzniklou provozem vozidla, tzv. zelenou kartu. Od 1. října 2024 již není povinné mít tento dokument fyzicky u sebe, a to v rámci ČR. Nicméně pro cesty do zahraničí bude stále nutné mít zelenou kartu k dispozici, do konce roku 2024 v listinné podobě. Od roku 2025 postačí elektronická verze.

Pokud ovšem vozidlo pojištěno není, má provozovatel vozidla povinnost hradit příspěvek do garančního fondu dle sazebníku stanoveného vyhláškou. Tento fond je pak využíván nejen v případě nepojištěných vozidel, ale i tehdy, pokud viník nehody ujede a není možné ho vypátrat.

Nově také od 1. října 2024 nebude stačit mít povinné ručení pouze sjednáno, ale bude nutné mít pojistné rovněž uhrazeno, aby bylo pojištění platné a účinné. Doposud postačovalo zaplatit první platbu za pojistné do 14 dnů od sjednání povinného ručení, což už nyní možné nebude. 

Dopravní nehody: Nároky a metodika

Odškodnění dopravních nehod upravuje zejména občanský zákoník a zahrnuje řadu oblastí, kupříkladu náhradu za bolest (bolestné) nebo ztrátu na výdělku a ztížení společenského uplatnění. Základem pro výpočet konkrétního odškodnění bolestného a ztížení společenského uplatnění je postup daný Metodikou k náhradě nemajetkové újmy na zdraví, který je reakcí na účinnost nového občanského zákoníku od 1. 1. 2014. 

Konkrétní nárok se vždy posuzuje individuálně, například dle rozsahu zranění, průběhu léčby, osobního a zdravotního stavu poškozeného před a po nehodě a dalších okolností případu, dle metodiky, která je používaná hlavně pro dopravní nehody. Metodika odvozuje hodnotu bodu od jednoho procenta hrubé měsíční nominální mzdy za rok předcházející roku vzniku nároku. Odškodnění se pak vyplácí z povinného ručení viníka nehody, pokud se nejedná o specifický případ, jako byl případ našich poškozených.

Hodnocení článku
0%
Pro hodnocení článku musíte být přihlášen/a

Diskuze k článku ()

Pro přidání komentáře musíte být přihlášen/a

Související články