Jak se bránit falešným recenzím z hlediska správního či trestního práva

Tento článek má za cíl veřejnosti přiblížit, jakým způsobem se lze bránit proti falešným recenzím. Jak postupovat, pokud někdo tímto způsobem poškozuje vaše podnikání či značku? Právo nabízí hned několik možností.

Spolehlivá realitka s.r.o.
Foto: Redakce

1. Pomluva

Falešné a útočné recenze lze, z hlediska práva, chápat jako pomluvu. Právní úpravu pomluvy nalezneme v § 184 Trestního zákoníku. Podle § 184 Trestního zákoníku je tedy pomluva specifikována jako jednání, kdy pachatel o poškozeném sděluje nepravdivé údaje, které jsou způsobilé značnou měrou ohrozit jeho vážnost u spoluobčanů, zejména poškodit jej v zaměstnání, narušit jeho rodinné vztahy nebo způsobit mu jinou vážnou újmu. Takovému pachateli potom hrozí trest odnětí svobody až na jeden rok. Pokud ovšem pachatel pomluvu spáchá tiskem, filmem, rozhlasem, televizí, veřejně přístupnou počítačovou sítí nebo jiným obdobně účinným způsobem, může být potrestán odnětím svobody až na dvě léta či zákazem činnosti. Pomluva ale nemusí být ve všech případech kvalifikována jako trestný čin. Posouzení bude záležet na míře její škodlivosti.  Všechny případy se posuzují individuálně. Některé méně závažné formy pomluvy, mohou být kvalifikovány jako přestupek, v takovém případě bude využito přestupkové řízení. Naopak závažnější formy pomluvy, již budou naplňovat skutkovou podstatu trestného činu podle trestního zákoníku. 

Jak se bránit?

Mimosoudní řešení

Jedním z nejlepších způsobů řešení je mimosoudní řešení. Řada tzv. recenzních platforem, má možnost nahlášení recenzí. Pokud tedy narazíte na recenzi, která vás poškozuje, prvotním řešením by mělo být nahlášení takové recenze administrátorům dané recenzní platformy s patřičným odůvodněním, proč je tato recenze problematická. Ve výsledku může toto relativně jednoduché řešení celou záležitost vyřešit bez, někdy zdlouhavých a složitých, soudních řízení.

Předžalobní výzva

Dalším možným mimosoudním řešením může být předžalobní výzva. De facto se jedná o poslední možnost o smírné řešení případu. Pokud poškozený pachatele zná, může mu zaslat předžalobní výzvu, ve které bude uvedeno, jakého jednání se pachatel dopustil a vznesen požadavek, aby od takového jednání upustil, jinak bude poškozená strana nucena začít věc řešit v soudním řízení. Předžalobní výzvu je nutné odeslat minimálně sedm dní před podáním návrhu na zahájení soudního řízení.

Přestupkové řízení

V případě, že se jedná o pomluvu nižší intenzity, kterou lze klasifikovat pouze jako přestupek, je třeba oznámit protiprávní jednání místně příslušnému obecnímu úřadu. Pomluva bude následně projednána přestupkovou komisí v přestupkovém řízení dle ust. § 61 zákona o odpovědnosti za přestupky a řízení o nich, které spadá do správního práva. V přestupkovém řízení může být pomlouvající uznán vinným z přestupku proti občanskému soužití a může mu být uložena peněžitá sankce, (a)nebo i povinnost nahradit pomlouvané osobě újmu, pokud byla poškozenému šířením nepravdivé informace újma způsobena.

Občanskoprávní řízení

Další možností, jak se můžeme bránit proti pomluvě, je podání občanskoprávní žaloby u místně příslušného okresního soudu dle § 232 Občanského soudního řádu. Ani v tomto případě se ale stále ještě nepohybujeme v oblasti trestního práva. Žaloba bude projednána v rámci občanskoprávního řízení. Dotčená osoba má právo se prostřednictvím tohoto řízení domáhat, aby od neoprávněných zásahů bylo upuštěno a aby byl odstraněn jejich následek. Stejně tak se lze domáhat veřejné omluvy zpravidla na místě a způsobem, jakým byla zveřejněna pomluva. Dále může poškozený požadovat finanční odškodnění za újmu, která mu byla pomluvou způsobena.

Trestní řízení

Další možností je podání trestního oznámení. Tento úkon lze učinit na jakékoliv policejní služebně Policie ČR. Policie má povinnost trestní oznámení prověřit a pakliže dospěje k závěru existence důvodného podezření, že byl spáchán trestný čin, dojde k zahájení trestního řízení. V případě prokázání viny pachateli bude zahájeno trestní stíhání. Následně policie předá spisový materiál místně příslušnému soudu, který ve věci rozhodně trestním příkazem anebo rozsudkem. I v rámci trestního řízení může poškozený požadovat náhradu újmy, která mu byla pomluvou způsobena. Obžalovanému hrozí uložení trestu odnětí svobody, obvykle však soudy přistupují k mírnějšímu trestu a sice podmíněnému trestu anebo k peněžitému trestu.

2. Nekalá soutěž

Kromě pomluvy mohou být falešné recenze taky klasifikovány jako nekalá soutěž. A zde pozor, za nekalou soutěž mohou být považovány jak negativní falešné recenze, tak i ty pozitivní. V obojí případě totiž může docházet k ovlivňování chování spotřebitele. § 2976 Občanského zákoníku nám říká: Kdo se dostane v hospodářském styku do rozporu s dobrými mravy soutěže jednáním způsobilým přivodit újmu jiným soutěžitelům nebo zákazníkům, dopustí se nekalé soutěže.

Obrana proti nekalé soutěži

Podle dle § 2988 Občanského zákoníku, v případně nekalé soutěže může poškozený využít několik možností:

  • Nárok na zdržení se, poškozený může požadovat, aby se pachatel svého chování zdržel a aby v něm nepokračoval. Nárok na zdržení se, může poškozený uplatnit prostřednictvím zdržovací žaloby.
  • Nárok na odstranění nekalosoutěžního jednání. Ten lze uplatnit tzv. odstraňovací žalobou. Tato žaloba má za cíl odstranit následky, které již vznikly.
  • Náhrada škody. Poškozený může uplatnit i nárok na náhradu škody, která v souvislosti s nekalosoutěžním jednáním vznikla
  • Nárok na přiměřené zadostiučinění. Přiměřené zadostiučinění může být peněžní či nepeněžní. Peněžní přiměřené zadostiučinění se používá v případech, kdy je nemajetková újma tak vysoká, že nepeněžní zadostiučinění není dostačující. Nepeněžní zadostiučinění mívá nejčastěji formu např. odvolání pomluv, veřejné omluvy atd.
  • Nárok na vydání bezdůvodného obohacení. Pokud v důsledku nekalé soutěže došlo k bezdůvodnému obohacení, může poškozený vymáhat jeho vydání. V praxi se ale tato možnost tolik nevyužívá.

Shrnutí

Závěrem se tedy dá říci, že možností, jak se bránit proti falešným až poškozujícím recenzím je ve skutečnosti spousta. Vždycky je lepší pokusit se tento problém vyřešit mimosoudně, bez soudních poplatků a hrozících průtahů řízení. V případě, že tyto metody selžou, je možnost do věci zapojit úřady či soudy, které se vaším návrhem budou muset zabývat. Falešné a poškozující recenze lze klasifikovat více způsoby. Nejčastěji jsou klasifikovány jako pomluva, ale také mohou být označeny za nekalou soutěž. V obou případech ale existují zákonné způsoby, jak se bránit. Nejjednodušším a v mnoha případech účinným způsobem ochrany je mimosoudní řešení této situace, případně lze pachateli zaslat předžalobní výzvu. V závažnějších případech, nebo pokud výše zmíněné způsoby nepřinesou ovoce, se poškozený může obrátit na obecní úřad, občanský soud, či podat trestní oznámení. V případě nekalé soutěže lze zase požadovat nárok na zdržení se, nárok na odstranění nekalosoutěžního jednání, náhradu škody, nárok na přiměřené zadostiučinění a nárok na vydání bezdůvodného obohacení.










Hodnocení článku
0%
Pro hodnocení článku musíte být přihlášen/a

Diskuze k článku ()

Pro přidání komentáře musíte být přihlášen/a

Související články

Další články