Zvyšování cen za plyn ve fixních smlouvách? Dodavatel musí prokázat zákonné podmínky

Na našeho klienta se koncem dubna obrátil jeho dodavatel plynu s žádostí o obnovení jednání o podmínkách jejich vzájemné smlouvy o dodávkách.

VB
právník, Frank Bold
Energie, úspora energií
Foto: Pixabay

Argumentoval přitom válkou na Ukrajině, která značně ovlivňuje energetický trh a ceny dodávek. Obě strany spolu však měly uzavřenou smlouvu, která cenu za dodávky fixovala na dva roky. Klient se na nás proto obrátil s žádostí o analýzu situace.

Konkrétně se jednalo o posouzení toho, jestli je dodavatel oprávněn změnu smlouvy v takovém případě vyžadovat a jestli na nové jednání musí město přistoupit. „Dodavatel je sice oprávněn domáhat se obnovení jednání o smlouvě, ale pouze v případě, že jsou splněny a prokázány veškeré zákonné podmínky, jako je podstatná změna okolností, kterou strany nemohly rozumně předpokládat ani ovlivnit, nepřevzetí rizika změny okolností dodavatelem a vznik hrubého nepoměru v právech a povinnostech smluvních stran v důsledku této změny okolností. Uzavřením fixní smlouvy na sebe dodavatel přebírá vyšší míru podnikatelského rizika. Pokud nejsou splněny tyto podmínky, tak platí základní zásada, že se smlouva má plnit tak, jak byla uzavřena.” komentuje právník Vincenc Bouček

Klientovi jsme po analýze veškerých podkladů doporučili trvat na plnění smlouvy v jejím původním znění, pokud dodavatel neprokáže splnění veškerých podmínek. 

Energetickou soběstačnost zajistí obnovitelné zdroje

Vzhledem k aktuálním otřesům na energetickém trhu se zvedá poptávka po alternativním řešení v podobě obnovitelných zdrojů energie, především solárních elektrárnách na veřejných i soukromých budovách. Podnikatelům i samosprávám mohou zajistit větší energetickou soběstačnost a stabilitu dodávek. 

Hodnocení článku
0%
Pro hodnocení článku musíte být přihlášen/a

Diskuze k článku ()

Pro přidání komentáře musíte být přihlášen/a

Související články

Další články