Evropský jednotný patent vstoupí v platnost 1. 6. 2023

Evropský jednotný patent vstoupí v platnost 1. 6. 2023. Ve stejný okamžik zahájí svou činnost také Jednotný patentový soud.

Senior Associate, bnt attorneys-at-law s.r.o.
Evropský parlament, rezoluce odsuzující Babišův střet zájmů
Foto: Fotolia

Dne 17. 2. 2023 uložila německá spolková vláda u Rady Evropské unie ratifikační listinu Dohody o Jednotném patentovém soudu (UPC). Tím byl završen nezbytný ratifikační postup. Dohoda tak vstoupí v platnost 1. 6. 2023.

Ke stejnému datu zahájí svou činnost také jednotný patentový soud, který bude příslušný k projednání všech žalob pro porušení nebo zrušení jednotných patentů.

O jednotný patent lze požádat pro všechny evropské patenty udělené k 1. 6. 2023 nebo později. Jedná se o evropský patent s jednotným účinkem ve všech členských státech, které se zúčastní jednotného patentového systému (pozor: ne ve všech členských státech Evropské unie!).

V současné době se jednotného patentového systému účastní těchto 17 členských států: Belgie, Bulharsko, Dánsko, Estonsko, Finsko, Francie, Itálie, Litva, Lotyšsko, Lucembursko, Malta, Německo, Nizozemsko, Portugalsko, Rakousko, Slovinsko a Švédsko.

Očekává se, že Česká republika, Irsko, Kypr, Maďarsko Řecko, Rumunsko a Slovensko, které Dohodu podepsaly, ale dosud neratifikovaly, se v budoucnu připojí, čímž se celkový počet členských států účastnících se systému zvýší na 24.

Španělsko, Polsko a Chorvatsko, stejně jako Velká Británie, se podle současného stavu nového systému účastnit nebudou.

Žádost o jednotnou patentovou ochranu v zúčastněných členských státech musí být podána do jednoho měsíce po zveřejnění oznámení o udělení předmětného evropského patentu.

Územní rozsah jednotného patentu zůstává po celou dobu jeho platnosti nezměněn, a to i v případě, že po jeho registraci ratifikují Dohodu o jednotném patentovém soudu další členské státy. Územní působnost jednotných patentů se proto nerozšiřuje na další členské státy, které ratifikují Dohody o jednotném patentovém soudu po registraci jednotného účinku předmětného patentu.


Hodnocení článku
0%
Pro hodnocení článku musíte být přihlášen/a

Diskuze k článku ()

Pro přidání komentáře musíte být přihlášen/a

Související články

Další články