Funkční měna v účetních předpisech od 1.1.2024

Účetní jednotky mají nově možnost vést účetnictví v cizí měně, je-li pro ně tzv. funkční měnou. Proč by se měla účetní jednotka pro změnu měny rozhodnout?

NK
bnt consulting, s.r.o.

Účetní jednotky mají nově možnost vést účetnictví v cizí měně (konkrétně v eurech, amerických dolarech nebo britských librách), pokud je pro ně cizí měna tzv. funkční měnou. Tou se rozumí primární měna ekonomického prostředí, ve kterém účetní jednotka působí. Koncept funkční měny vychází z Mezinárodních standardů účetního výkaznictví (IFRS). Změnu měny je možné provést jen k prvnímu dni účetního období.

Je již vcelku jasné, kdo může změnu provést a jaká jsou kritéria při určení funkční měny. Proč by se měla účetní jednotka pro změnu měny rozhodnout?

Hlavní výhodou zavedení funkční měny je podstatná eliminace realizovaných a nerealizovaných kurzových rozdílů. Koncept cizích měn a kurzových rozdílů zůstává zachován. Česká koruna se následně chová jako cizí měna. V případě, že je účetní jednotka součástí mezinárodní skupiny, představuje zavedení stejné funkční měny ve skupině velké zjednodušení přípravy interních skupinových reportingů a konsolidačních závěrek.

Na novelu Zákona o účetnictví zatím ale příliš nereagují daňové předpisy. Evidence pro účely DPH musí být nadále vedena v českých korunách, DPH se platí v českých korunách, také ostatní daně se počítají a platí v české měně (daň z příjmů ze závislé činnosti a pojistné).

Při výpočtu daně z příjmů právnických osob se bude vycházet z výsledku hospodaření v cizí měně. Státní správa zatím neumožňuje formulář daňového přiznání vyplnit v cizí měně, takže se hodnoty přepočtou závěrkovým kurzem ČNB na české koruny.

Daň z příjmů právnických osob bude možné zaplatit v korunách nebo v cizí měně. Nedoplatky nebo přeplatky z titulu kurzových rozdílů nebudou vznikat, resp. nevznikne nárok na jejich vrácení.

Přepočet se nevyhne ani stávajícím limitům / kritériím. Účetní kritéria uvedená v české měně, např. kategorizace účetní jednotky nebo limity pro povinný audit se v případě, že měnou účetnictví účetní jednotky není česká měna, přepočtou kurzem devizového trhu vyhlášeným ČNB k měně účetnictví pro poslední den bezprostředně předcházejícího účetního období.


Zdroj: https://www.mfcr.cz

Hodnocení článku
0%
Pro hodnocení článku musíte být přihlášen/a

Diskuze k článku ()

Pro přidání komentáře musíte být přihlášen/a

Související články

Další články