Změna definice nelegální práce

Se začátkem roku nabyla navzdory průběhu legislativního procesu účinnosti novela zákona o zaměstnanosti, která zpřesňuje a mění definici nelegální práce. Tato změna byla z předloženého vládního návrhu novely zákona o zaměstnanosti původně vypuštěna.

advokátka/counsel, ROWAN LEGAL. advokátní kancelář
advokátní koncipient / Junior lawyer, ROWAN LEGAL
Foto: Fotolia

Přes kritiku odborné veřejnosti však byla pozměňovacím návrhem vrácena, a stala se tak součástí schváleného návrhu novely. Změna definice nelegální práce si klade za cíl omezit nelegální zaměstnávání a napomoct orgánům inspekce práce při vykonávání kontrolní činnosti k efektivnějšímu prokazování a odhalování výkonu nelegální práce. 

Před účinností novely byla jedním z nejpodstatnějších znaků nelegální práce její soustavnost, k výkonu práce mimo pracovněprávní vztah tedy muselo docházet po delší dobu. Při výkonu kontrolní činnosti orgánů inspekce bylo více než problematické prokázat, že k výkonu nelegální práce docházelo po dlouhou dobu před samotným dnem fyzické kontroly na pracovišti zaměstnavatele.  

Znak soustavnosti byl novelou zákona o zaměstnanosti z ustanovení o nelegální práci § 5 písm. e) vypuštěn. Příslušné ustanovení podle nové právní úpravy výslovně specifikuje, že pro posouzení, zda se jedná o nelegální práci, není podstatná délka výkonu této práce.  

Podle nové definice je nelegální práce prací, která má znaky závislé práce a je konána fyzickou osobou mimo pracovněprávní vztah nebo je konána cizincem v rozporu s vydaným povolením k zaměstnání nebo bez povolení nebo v rozporu s příslušným oprávněním anebo je vykonávána cizincem pro právnickou nebo fyzickou osobu bez platného oprávnění k pobytu na území České republiky. 

V této části definice bylo vyřazení soustavnosti zajištěno gramatickou změnou, kdy definice podle předchozí úpravy hovořila o práci, která „je vykonávána“ (přičemž z tohoto gramatického vyjádření lze vyvodit nutnost opakované (soustavné) činnosti, jak vyplývá z dřívější judikatury Nejvyššího správního soudu), ta byla nahrazena souslovím „je konána“. 

Jak se tato změna do průběhu kontrol inspektorátů práce konkrétně promítne, uvidíme až časem, ale již teď je zřejmé, že by měla inspekci práce umožnit snáze odhalit znaky nelegální práce a zejména nelegální práci prokázat, což velmi pravděpodobně inspekci práce usnadní i její trestání. 

Novela se totiž týká i zpřísnění sankcí za nelegální práci. Nově bude možné zaměstnavateli za tento přestupek uložit kromě stávajících sankcí i zákaz činnosti až na 2 roky. 


Zajímá Vás pracovní právo? Na kongresu Právní prostor 2024 se budeme novému pracovnímu právu věnovat hned v několika příspěvcích. Program kongresu najdete na adrese https://kongrespravniprostor.cz/.

Hodnocení článku
0%
Pro hodnocení článku musíte být přihlášen/a

Diskuze k článku ()

Pro přidání komentáře musíte být přihlášen/a

Související články

Další články