ROZHOVOR Michal Vávra

Mgr. Michal Vávra je advokát a partner advokátní kanceláře Bulinský & Vávra, která sídlí v Brně. Mgr. Vávra je absolventem Právnické fakulty Masarykovy univerzity v Brně a Pedagogické fakulty MU v Brně (obor německý jazyk). Členem advokátní komory je od roku 1997, kdy nastoupil jako advokátní koncipient do advokátní kanceláře Bulinský, Mach & Machourek. Od 1. 1. 2004 je v této kanceláři společníkem a v březnu 2013 otevřel pobočku advokátní kanceláře ve Vídni, kde působí jako evropský usazený advokát.

Foto: Fotolia

Jestli správně počítám, tak jste v advokacii 17 let, změnilo se toho hodně?

Když nepočítám změny právní úpravy, jako je teď například rekodifikace soukromého práva, lze pozorovat za ty léta změny i u mě.  Když si vzpomenu na své začátky, byl jsem takové právnické ucho, které nic neumělo, a postupně jsem se naučil pravidla hry. Za to vděčím svému současnému společníkovi doktoru Bulinskému, který byl dříve i mým školitelem. Kromě aplikace práva v praxi mě naučil i svůj systém práce a zároveň jsem se přes něj dostal i k zahraniční, konkrétně německé a rakouské klientele.

Platí dnes již klasické rčení “největším nepřítelem advokáta je jeho vlastní klient” i na zahraniční klientelu?

Toto rčení používám velice často směrem ke koncipientům naší kanceláře. Je nutné vést přesné záznamy o jednání se všemi klienty, ty rakouské nebo německé nevyjímaje. Teď jsem třeba řešil případ v rakouské pobočce naší kanceláře, kdy klient prostě nebyl schopný akceptovat cenu právní služby. Od takových je lepší dát ruce pryč a je jedno, jestli je to Čech, Němec nebo třeba Japonec.

Letos opět míříte na kongres Právní prostor. Na co se letos nejvíce těšíte?

Letos se samozřejmě těším na to, že tam jedu poprvé v jiné roli. Dvakrát jsem tam byl z pozice obyčejného účastníka a letos poprvé budu celou akci moderovat.  Za což velice děkuji a je to pro mne velká čest. Takže letos moje role bude mnohem odpovědnější a doufám, že se jí dobře zhostím.

Jak jste se vlastně k moderování dostal?

Pominu-li moderování valných hromad a schůzí společenství vlastníků jednotek, dostal jsem se k moderování poprvé na kongresu Karlovarské právnické dny v roce 2011, kde jsem následně moderoval i v roce 2013 a mám moderovat i letos. Nemám ve zvyku si sedat do zadních lavic a účastním se aktivně většiny diskuzí. Teď mám samozřejmě na mysli ty, kde k tématu mám co říct (smích). No a zřejmě někomu připadaly moje otázky a poznámky zajímavé a vtipné a na základě toho jsem byl poté osloven, abych moderoval část kongresu. Moje vystoupení se asi líbilo i organizátorům kongresu Právní prostor, od kterých jsem následně rovněž dostal nabídku. Ke všemu jsem absolventem pedagogické fakulty, takže jsem několik let učil a sám vedu školení pro klienty kanceláře či např. na půdě RHK Brno, takže mi nečiní problémy mluvit před větší skupinou lidí.

Kdybyste si mohl vybrat mezi účastí jako moderátor nebo jako přednášející, co by to bylo?

Na to je velice těžké odpovědět. Je to úplně jiná odpovědnost. Jako moderátor musím být připraven reagovat na všechny přednášky, kdežto přednášející si řekne tu svoji přednášku, kterou si ale musí o to více připravit. Ale určitě se nebráním ani jednomu.

Studoval jste již program kongresu? Na jakou přednášku nebo přednášejícího se těšíte nejvíce?

Ano, program jsem četl na internetu. Vždy mě velmi baví přednášky JUDr. Košťála, na kterých se mi líbí taková ta pestrost a různorodost. Vzpomínám si na jeho loňskou přednášku, která byla provázána s arabskými příslovími, a moc se těším, co si připraví na letošní rok. Baví mě, když ty přednášky nejsou monotónní. Také se letos těším na přednášku o sportovním právu a samozřejmě na všechny příspěvky týkající se nové právní úpravy.

K Právnímu prostoru samozřejmě patří i slavnostní galavečer. Můžeme se na Vás těšit i ve večerních hodinách nebo plánujete jít brzo spát a připravovat se na druhý den?

O mně se proslýchá, že patřím k takovým otevíračům tanečního parketu a nemám v plánu na tom letos nic měnit (smích).

Když jsme u té večerní zábavy, jaký druh občerstvení při této příležitosti preferujete?

Já si většinou dám dobré jídlo, něco sladkého a dobré červené víno.

Takže rodilý Moravák se ve Vás nezapře?

Přesně tak!

Co Vám na Právním Prostoru přijde výjimečné?

Mně se hrozně líbí ten koncept, že do Právního Prostoru jsou zapojeni i studenti právnických fakult. Ať už to jsou hostesky nebo vybraní studenti, je výborné, že jsou do toho zapojeni. Letos například probíhá studentská soutěž o nejlepší článek a její vítěz bude vyhlášen právě na kongresu. Tohle je pro ty studenty hrozně důležité! I když je advokátů stále víc a víc, je to pořád poměrně uzavřená skupina, do které není snadné proniknout. A kontakty navázané za těchto příležitostí jsou nesmírně důležité a mohou otevřít lecjaké dveře. Také se mi líbí elektronický sborník, který účastníci obdrží.

Kongres Právní prostor začíná 15. dubna. Děkuji moc za Váš čas a budu se těšit přesně za měsíc na viděnou.

Děkuji za rozhovor a rovněž se moc těším!

 

Hodnocení článku
0%
Pro hodnocení článku musíte být přihlášen/a

Diskuze k článku ()

Pro přidání komentáře musíte být přihlášen/a

Související články

Další články