Týká se nás kybernetická bezpečnost?

V současné době stále převládá názor, že kybernetická bezpečnost je něco, co se běžného uživatele vůbec netýká. Ale je tomu opravdu tak?

Foto: Fotolia

Nedávno jsme měli neformální oběd s majitelem velmi úspěšné české strojírenské firmy. Při konverzaci došla řeč na kybernetickou bezpečnost a netrvalo dlouho a zazněla ta nejběžnější poznámka, že nic nepotřebují chránit, protože jejich e-mailová komunikace neobsahuje nic důležitého. Ač to tak vypadá, faktem zůstává, že většina kybernetických útoků začíná nabouráním se do e-mailové schránky aniž by o tom kdokoliv věděl, kde útočník může najít identitu, přístupy do systémů apod.  

„Představte si, že dostanete fakturu od svého dlouholetého dodavatele na objednávku z minulého týdne a jediný rozdíl na faktuře je číslo účtu.“ uvedli jsme příklad ukradené identity. „To mi nebudete věřit, co se nám stalo.“ skočil nám do řeči pan majitel a pokračoval: „Před dvěma měsíci jsme zaplatili fakturu na šest milionů Kč, přišla nám v e-mailu od našeho obchodního ředitele s prosbou okamžitého proplacení, jinak nám prý hrozí velké penále v řádu stovek tisíc. V tu chvíli nebyl k zastižení, podařilo se nám s ním spojit až dvě hodiny po zaplacení. Naštěstí banka byla schopna uvedenou platbu ještě zastavit.“  

Průzkumem mezi cca 30 právními kancelářemi jsme zjistili, že pro komunikaci s klienty jsou používány běžné e-maily, které jsou poměrně zranitelné. Dle statistiky čelily české společnosti cca 1000 útokům týdně! Je to o to nebezpečnější, že na krádež citlivých informací z e-mailů se velmi těžko přijde. Použití běžného e-mailu se dalo omluvit pokud neexistovalo snadné řešení bezpečného sdílení rychle a jednoduše použitelné. To už ale neplatí a schopnost bezpečného sdílení informací se pro klienty právních kanceláří může stát užitečnou přidanou hodnotou a pro danou právní kancelář konkurenční výhodou.

Snadné, rychlé a bezpečné sdílení informací a dokumentů

Pomocí aplikace OGHMA můžete začít okamžitě a zdarma sdílet informace a dokumenty na www.oghmail.com (po jednoduché registraci a ověření e-mailové adresy), nebo na telefonu s Androidem po instalaci mobilní aplikace Oghma Mail.

V případě zájmu můžeme také poskytnout doplněk pro aplikaci MS Outlook. Dotazy rádi vysvětlíme na emailové adrese: info@stormingforce.com.

Instalace aplikace OGHMA na vlastním firemním serveru (nebo ve vlastním cloudu MS Azure) je také možná. V rámci přednostního přístupu navíc můžete získat zvýhodněné podmínky i pro budoucí použití.

Jak OGHMA funguje?

Při odeslání e-mailu aplikace OGHMA vyjme obsah zprávy a uloží ji do chráněného datového cloudového prostoru (v prostředí MS Azure společnosti Microsoft, nebo na vlastním serveru). Příjemce obdrží pouze vygenerované oznámení s odkazem na sdílené informace.

K čemu je OGHMA vhodná?

Aplikace OGHMA slouží k bezpečné komunikaci a sdílení informací a dokumentů jak s registrovanými, tak i neregistrovanými uživateli (i jednorázovému). V takovém případě si aplikace OGHMA sama ověří oprávnění přístupu pomocí zaslání jednorázového klíče PIN na e-mail příjemce. V případě potřeby aplikace OGHMA také ochrání již dříve obdržené/odeslané emaily jejich přesunutím do zabezpečeného cloudu (MS Azure).

Aplikace OGHMA také obsahuje sofistikované nástroje pro správu a třídění sdílených informací.

Výhody použití

Jako poskytovatel služby nesbíráme o uživatelích žádná citlivá data (kromě emailové adresy nutné pro fungování systému). Technicky pro nás není možné zobrazit chráněná data našich uživatelů. Jediná informace, kterou případně můžeme o uživatelích předat (například státním autoritám), je již zmíněná emailová adresa.
Příjemce chráněné zprávy se nemusí nikde složitě registrovat ani instalovat dodatečný software. OGHMA je tak vhodná i pro jednorázové použití s daným klientem.
Odesílateli zůstává jeho současná emailová adresa!
 OGHMA nabízí dodatečné možnosti ochrany včetně privátního šifrovacího klíče, časového omezení přístupu atd..

O nás

Jsme český startup, který se věnuje bezpečnému sdílení informací a správě vědomostí. Konkurenční systémy pro ochranu e-mailové komunikace se sice již pomalu začínají etablovat na trhu, nicméně kladou na své uživatele poměrně vysoké nároky, neumožňují použití vlastního emailu, nebo jsou příliš drahé pro občasné použití.

Proto jsme vyvinuli inovativní aplikaci OGHMA, která jednoduchostí použití překonává všechny dostupné alternativy a přitom je dostupná – základní verze aplikace OGHMA je a bude zdarma.

Aktuálně v rámci předběžného přístupu hledáme uživatele z oborů, ve kterých je zvýšená potřeba chránit citlivé údaje. Tito uživatelé budou moci používat rozšířené (placené) funkce i po ukončení programu předběžného přístupu.


Hodnocení článku
0%
Pro hodnocení článku musíte být přihlášen/a

Diskuze k článku ()

Pro přidání komentáře musíte být přihlášen/a

Související články

Další články