Pět otázek pro Michala Vávru: Od soudní síně až k moderátorskému mikrofonu

Mgr. et Mgr. Michal Vávra je partnerem brněnské advokátní kanceláře s pobočkou ve Vídni, kterou vede. Kromě práva se ale věnuje i moderování - již devět let úspěšně moderuje odborný právní kongres Právní prostor. Jak vysvětluje v tomto rozhovoru, jeho schopnost zaujmout publikum a přinášet každý rok nové perspektivy vychází z nepřeberného množství zdrojů inspirace.

Michal Vávra
Foto: Redakce

Vaše kancelář sídlí v Brně a má pobočku ve Vídni. V Rakousku poskytujete právní služby jako evropský usazený advokát. Jak jste se k rakouskému právu dostal?

V advokacii v ČR působím už 27 let, z toho 3 roky jako koncipient a 24 let jako advokát. Prakticky po celou dobu praxe zpracovávám případy pro německy mluvící klienty. Mám tu výhodu, že jsem kromě právnického studia absolvoval i studium germanistiky a stal jsem se i soudním tlumočníkem a překladatelem pro německý a český jazyk. Důvody pro Rakousko tak byly i jazykové a geografické, než ryze jen právní. V roce 2013 jsme se s kolegou rozhodli založit pobočku naší kanceláře ve Vídni, kterou mám na starosti. Na myšlenku založení této pobočky mne přivedla dlouholetá spolupráce s rakouskými klienty i kolegy advokáty. Navíc české právo, zejména to moderní, je v mnohém rakouskému právu podobné, a tak mne lákala výzva vstoupit jako relativně zkušený český advokát na pro mne tehdy neznámou půdu rakouského soudnictví a porovnat, jak k řešení případů přistupují české a rakouské soudy. Aktuálně funguje tato naše pobočka už jedenáctým rokem a dá se říci, že moje dnešní agenda je rozvržena takřka rovnoměrně mezi obě země.

Kromě práva se věnujete i moderování. Letos se s Vámi můžeme opět setkat na kongresu Právní prostor. Co Vás k moderování přivedlo?

Na tuto otázku jsem již v minulosti určitě odpovídal, takže zkráceně odpovím, že jsem se k moderování dostal vlastně náhodou na jiné právnické konferenci, kde jsem k němu byl jako aktivní účastník předchozích ročníků a diskuzí prakticky vyzván a musím říct, že se mi tato pozice velmi zalíbila a vždy se na moderování každé další akce moc těším. Organizátoři zdejšího kongresu si mne na této jiné konferenci všimli a oslovili mne, zda bych nechtěl moderovat i kongres Právní prostor. To jsem s radostí přijal.

Letos to bude už poněkolikáté, co budete v roli moderátora tohoto kongresu. Čím Vám kongres Právní prostor přirostl k srdci (můžeme-li to tak říct)?

Letos budu kongres moderovat již po deváté po sobě. Pomalu se tak přibližuji svému vzoru Marku Ebenovi při moderování StarDance. Loni jsem si ho byl poprvé prohlédnout i naživo a doufám, že jsem okoukal nějaké dobré moderátorské fígle. Kongres mi k srdci určitě přirostl, a to už v době, kdy jsem na něm byl poprvé ještě v roli řadového účastníka. Na kongresu panuje jedinečná atmosféra, jsou zde špičkoví přednášející i hosté, vždy se něco nového dozvím a  strávím příjemné dva dny plné práva i kvalitních rozhovorů. I letošní ročník se mi rýsuje jako pestrá rozkvétající jarní zahrada. K té si každý rád přivoní, a tak byste letos určitě neměli chybět.

Co jste si pro návštěvníky letošního ročníku připravil?

To si s dovolením nechám tak trošku pro sebe, ale protože jsem ukecaný, podívejte se do odpovědi na následující otázku.

Kde pro moderování čerpáte inspiraci?

Jako každý rok se na Kongres mentálně připravuji už druhý den po skončení předcházejícího kongresu. Rád poslouchám audioknihy a poměrně hodně čtu. Pokud mne napadne nějaká zajímavá myšlenka a jsem schopen ji udržet, nebo si ji rychle zapsat a papírek s poznámkou do té doby neztratím, pak mám prakticky za celý rok nastřádáno spoustu zajímavých glos, vtipů, průpovídek apod. Tyto moje poněkud neuspořádané myšlenky jsou následně usměrňovány v okamžiku, kdy je zveřejněn program konference a jednotliví přednášející. Začnu se postupně seznamovat s jejich osobními profily, zejména u těch nových, a také s tématem, o kterém budou přednášet. Jako vlaštovky ke mně začnou před konferencí přilétat prezentace přednášejících (zatím žádná nepřilétla). Nejsilnější nálet powerpointového ptactva nastává jeden den před kongresem či dokonce v jeho průběhu. Každoročním zdrojem inspirace jsou pro mne i moje děti, které postupně dorůstají (ze syna je už maturant a z dcery prvačka na gymnáziu). V uplynulém období jsem se tak seznámil např. s českým rapem, operacemi s množinami, částmi dívčího oblečení pod názvem croptop apod. Uvidíme, co z toho při moderování letos použiji. Přijďte se podívat.


Program kongresu a vstupenky najdete na adrese https://kongrespravniprostor.cz/.

Hodnocení článku
0%
Pro hodnocení článku musíte být přihlášen/a

Diskuze k článku ()

Pro přidání komentáře musíte být přihlášen/a

Související články

Další články