Právní poradna logo

Hygienické požadavky prodej mražených nanuků

Datum:16. 05. 2024 v 13:19
Poslední aktivita:28. 05. 2024 v 09:47
Zhlédnuto:1734x
0

Dobrý den,

chtěla bych se zeptat, jaké jsou hygienické požadavky na prodej balených mražených nanuků. Jedná se o stejné požadavky jako např. u prodeje točené zmrzliny, nebo jsou mírnější tím, že se jedná o balené zboží?

Děkuji,

Eliška Höferová

Odpovědi (1)

0

Dobrý den,

na mražené krémy (balenou zmrzlinu) jsou kladeny odlišné požadavky než na zmrzlinu točenou. Hlavním předpisem pro mražené krémy je vyhláška č. 397/2016 Sb., o požadavcích na mléko a mléčné výrobky, mražené krémy a jedlé tuky a oleje („Vyhláška„). Požadavky pro točenou zmrzlinu jsou uvedeny zejména ve třech právních předpisech: a) Nařízení Evropského parlamentu a rady č. 178/2002, b) Nařízení ES č. 852/2004 o hygieně potravin, c) Vyhláška č. 137/2004 Sb.

Pro Váš dotaz je tedy zásadní zmíněná Vyhláška č. 397/2016 Sb. V této Vyhlášce jsou uvedeny pravidla pro mražené krémy v § 18 až § 25.

Podle § 18 je mraženým krémem výrobek získaný zmrazením směsi připravené v závislosti na skupině mraženého krému zejména z vody, mléka, smetany, tuku, cukru a dalších složek, pevné nebo pastovité konzistence, který je uváděn na trh a určen ke konečné spotřebě ve zmrazeném stavu.

Dělení na skupiny a podskupiny mražených krémů je uvedeno v příloze č. 8 k Vyhlášce. Jedná se například o smetanový, ovocný, mléčný nebo vodový mražený krém. Mražený krém se následně označí druhem, skupinou a podskupinou podle výše zmíněné přílohy č. 8. Mražený krém balený lze označit rovněž jako zmrzlina.

V názvu mraženého krému lze uvést výraz: a) čokoládový, obsahuje-li nejméně 3,0 % hmotnostní kakaa, b) kakaový, obsahuje-li nejméně 1,5 % hmotnostní kakaa, c) podle použitých druhů suchých skořápkových plodů, obsahuje-li nejméně 1,0 % hmotnostní těchto plodů nebo jejich past, s výjimkou mraženého krému ovocného a mraženého krému sorbet, nebo d) označující název použitého druhu ovoce.

Fyzikální a chemické požadavky na jakost mražených krémů jsou uvedeny v příloze č. 9 k Vyhlášce.

Pravidla pro uvádění mraženého krému na trh jsou zmíněny v § 24 a § 25 Vyhlášky.

Mražený krém určený pro konečného spotřebitele se dodává pouze balený. Mražený krém se přepravuje dopravním prostředkem, který umožňuje zachování teploty mraženého krému minus 18 °C nebo nižší. Při přepravě se může teplota výrobku krátkodobě zvýšit nejvýše na minus 15 °C.

Mražený krém se skladuje v mrazírenském skladě při teplotě vzduchu minus 18 °C a nižší. Teplota vzduchu v mrazírenském skladě, s výjimkou skladů menších než 10 m³, musí být měřena vhodným přístrojem pro záznam teplot. Záznam s registrovanými teplotami musí být označen datem pořízení záznamu a uchován po dobu nejméně 1 roku. V případě, že minimální trvanlivost skladovaného mraženého krému je delší než 1 rok, záznam se uchovává až do data minimální trvanlivosti.

Zmrazování roztátých výrobků a jejich uvádění na trh není dovoleno.

Další potřebné informace o požadavcích na mražené krémy (zmrzlinu) naleznete ve výše zmíněné vyhlášce č. 397/2016 Sb. Předpokládám, že pro Vás budou nejdůležitější informace o požadavcích při uvádění zmrzliny na trh. Tyto informace naleznete v § 24 a § 25 vyhlášky č. 397/2016 Sb.

Eliška Höferová
Eliška Höferová

Dobrý den, Možná jsem dotaz špatne napsala. Myslela jsem spíš nakup a prodej mražených balených nanuků. Máme již v sortimentu balené trvanlivé produkty (pití, balené ovocné tyčinky, chipsy), kávu a čepovanou kofolu. Prodej točené zmrzliny nám byl zamítnut, že je nutné zvlášť WC pro zaměstnance. Proto by me zajímalo jestli na nákup a prodej balených mražených výrobků jsou stejne požadavky nebo stačí splňovat to co již splnujeme pro prodej. Děkuji za doplněni Eliška Höferová

0
ŠC
Mgr. Štěpán Ciprýn, LL.M.

Dobrý den, rozdíl mezi točenou a balenou zmrzlinou spočívá především v uchovávání a přepravě. Výhodou balené zmrzliny je to, že nemusíte používat ochranné pomůcky, jako jsou například rukavice, tím, že je zmrzlina už zabalená. Také nemusíte mít potravinářský průkaz, protože nepřicházíte do přímého styku s potravinami. Stále ovšem platí požadavky stanovené zmíněnou vyhláškou č. 397/2016 Sb., tedy že: "Mražený krém (zmrzlina) se uchovává při prodeji o teplotě minus 18 °C a nižší, v mrazicích boxech a mrazicím zařízení, schopných udržet jeho teplotu a vybavených ukazatelem teploty vzduchu umístěným na viditelném místě. V otevřeném mrazicím nábytku se teplota měří v místě sání vzduchu na úrovni vyznačeného maximálního plnění. Teplota ve všech bodech mraženého krému během doby skladování nesmí být vyšší než minus 18 °C. Zmrazování roztátých výrobků a jejich uvádění na trh není dovoleno." Přejeme Vám krásný den a především úspěšné podnikání!

0

Odpovědět na dotaz